Spożywanie owsianki na śniadanie

Wiele osób poleca na śniadanie owsiankę gotowaną na mleku, jednak podobno częste jej spożywanie może doprowadzić do zakwaszenia organizmu. Czy gotowanie 50g płatków owsianych w 200ml mleka, i spożywanie 3-4 razy w tygodniu, może do tego doprowadzić?
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Witam Panią,
Bardzo wiele produktów (spożywanych w nadmiarze) w naszej diecie może doprowadzić do zakwaszenia organizmu. Akurat płatki owsiane spożywane 3-4 razy w tygodniu nie niosą za sobą tego ryzyka. Może Pani spokojne zjadać je w takiej ilości. Proszę nie zapominać również o odpowiednim nawodnieniu organizmu w ciągu dnia ponieważ płatki owsiane zawierają sporo błonnika przy którym podaż wody jest bardzo ważna w przeciwnym razie mogą pojawić się zaparcia ,,błonnik będzie zapychał jelita'' Pamięta Pani aby zachować równowagę kwasowo-zasadową należy spożywać zarówno produkty kwasowo jak i zasadowo twórcze.

W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk


0

Witam. Owsianka to bardzo zdrowy i pożywny posiłek, a więc jak najbardziej polecam. W takich ilościach na pewno Pani nie zaszkodzi. Mówiąc o zakwaszeniu, należy brać pod uwagę całą naszą dietę, co spożywamy na co dzień i w jakich ilościach. Wiele produktów działa zakwaszająco, m.in. mięso, wędliny, tłuste sery, produkty z białej mąki, słodycze, kawa, czarna herbata, alkohol. Dlatego należy zachować równowagę pomiędzy spożyciem każdej z grup produktów. Należy spożywać dużo warzyw i owoców, ponieważ działają one alkalizująco. Pozdrawiam i zapraszam na bloga www.zdrowapasja.blogspot.com

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty