Czy istnieją jakieś skutki uboczne nadmiernego jedzenia nabiału?

Witam. Jem dużo jogurtów naturalnych, twarogu i piję dużo mleka. To wszystko jem prawie codziennie. Mama mówi, że mogę sobie przez to zakwasić żołądek. Czy to prawda? Czy istnieją jakieś skutki uboczne nadmiernego jedzenia nabiału( czasami nawet 400 g jogurtu dziennie i do tego mleko, ser)? Czy mogę jadać to bez ryzyka. Bardzo lubie te rzeczy.
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!

Prawdopodobnie każdy z nas tego doświadczył - syndrom dnia następnego. Czy wiesz, dlaczego tak cierpisz po suto zakrapianej imprezie? Być może powodem był rodzaj alkoholu.

Oczywiście nabiał jest bardzo zdrowy, ale jak wszystko należy go spożywać z umiarem. Zbyt duża ilość nabiału w dieicie niesie ze sobą ryzyko przebiałczenia organizmu jeżeli jest związana także z dużą konsumpcją mięsa i nasion roślin strączkowych. Przebiałczenie prowadzi do wielu niekorzystych skutków, w tym do zakwaszenia organizmu (nie żołądka, gdyż tu produkty mleczna mają w większości działanie alkalizujące), ale na poziomie komórkowym prowadzą one do wytowrzenia się przewagi związków kwaśnych, nadmiernie obciążają nerki, wątrobę i układ immunologiczny. Dorosły człowiek może bezpiecznie w ciągu dnia wypić około 1 litra mleka (lub jego odpowiedniki, przy czym w przypadku jogurtu będzie to ok. 800 g, ale już tylko 150 g twarogu). Jeżeli czasem zje Pani więcej to nic się nie stanie, ale długofalowo lepiej się ograniczyć do takiej ilości i wprowadzić do diety także inne produkty. Proszę także pamiętać, że na każde źródło białka, które spożywamy powinniśmy w diecie uwaględnić odpowiednią porcję równoważących równowagę kwasowo-zasadową owoców i warzyw. Jeżeli jest Pani zwolennikiem picia białych napojów to mleko zwierzęce można także zamienić cześciowo na mleka roślinne (sojowe, orzechowe) celem zwiększenia różnorodności diety.

0

Witam Panią.

Pani mama ma rację. Zbyt duża ilość nabiału zakwasza organizm. Proszę zmniejszyć ilość nabiału, uzupełnić dietę w produkty zasadotwórcze i pić duże ilości wody a w ten sposób ograniczy Pani prawdopodobieństwo zakwaszenia organizmu.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty