Oczywiście nabiał jest bardzo zdrowy, ale jak wszystko należy go spożywać z umiarem. Zbyt duża ilość nabiału w dieicie niesie ze sobą ryzyko przebiałczenia organizmu jeżeli jest związana także z dużą konsumpcją mięsa i nasion roślin strączkowych. Przebiałczenie prowadzi do wielu niekorzystych skutków, w tym do zakwaszenia organizmu (nie żołądka, gdyż tu produkty mleczna mają w większości działanie alkalizujące), ale na poziomie komórkowym prowadzą one do wytowrzenia się przewagi związków kwaśnych, nadmiernie obciążają nerki, wątrobę i układ immunologiczny. Dorosły człowiek może bezpiecznie w ciągu dnia wypić około 1 litra mleka (lub jego odpowiedniki, przy czym w przypadku jogurtu będzie to ok. 800 g, ale już tylko 150 g twarogu). Jeżeli czasem zje Pani więcej to nic się nie stanie, ale długofalowo lepiej się ograniczyć do takiej ilości i wprowadzić do diety także inne produkty. Proszę także pamiętać, że na każde źródło białka, które spożywamy powinniśmy w diecie uwaględnić odpowiednią porcję równoważących równowagę kwasowo-zasadową owoców i warzyw. Jeżeli jest Pani zwolennikiem picia białych napojów to mleko zwierzęce można także zamienić cześciowo na mleka roślinne (sojowe, orzechowe) celem zwiększenia różnorodności diety.
Witam Panią.
Pani mama ma rację. Zbyt duża ilość nabiału zakwasza organizm. Proszę zmniejszyć ilość nabiału, uzupełnić dietę w produkty zasadotwórcze i pić duże ilości wody a w ten sposób ograniczy Pani prawdopodobieństwo zakwaszenia organizmu.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam!
Wszystko w nadmiarze może okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia, dlatego istotna jest zbilansowana i pełnowartościowa dieta.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam na
http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Poprawa samopoczucia po odstawieniu nabiału – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Nabiał a glikemia – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Spożywanie owsianki na śniadanie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy u osoby z alergią na mleko po włączeniu nabiału po długiej przerwie do diety mogą wystąpić jakieś negatywne skutki? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy nadmierna dawka nabiału w diecie może prowadzić do osłabienia organizmu? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Jakie produkty mleczne mogą spożywać cukrzycy? – odpowiada Dr inż. Beata Grabowska
- Picie kawy z mlekiem 2% a odchudzanie – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Czy Odstawienie nabiału może wpłynąć na jakoś pokarmu w piersiach? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie sposoby na odkwaszenie organizmu? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Jak wdrążyć zdrowe odżywianie? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska