Grejpfrut na odporność
Dzień dobry :)
Proszę nie skupiać się wyłącznie na działaniu zakwaszającym/odkwaszającym żywności, ponieważ organizm posiada mechanizmy, które utrzymują względnie stały poziom pH krwi. Najlepiej zastosować dietę różnorodną, która będzie składała się z produktów z każdej grupy, tzn. produkty zbożowe, mięso, warzywa i owoce, tłuszcze itd. Proszę przyjrzeć się nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia (http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia) i na tej podstawie komponować swój jadłospis (produkty na dole piramidy powinny być spożywane w największych ilościach).
Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie sposoby na odkwaszenie organizmu? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Czy gotowane warzywa zakwaszają organizm? – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Poranne picie letniej wody z cytryną – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Picie kwaśnych płynów a zakwaszenie organizmu – odpowiada Ewa Kozłowska
- Spożywanie dużej ilości mięsa a zakwaszenie organizmu – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Jakie są skutki jedzenia mięsa w nadmiarze? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Jakie pieczywo i owoce powinnam jeść na diecie odkwaszającej? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jak skutecznie i łatwo odkwasić organizm? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Skuteczność proszku zasadowego – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Czy istnieją jakieś skutki uboczne nadmiernego jedzenia nabiału? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Zakwaszenie organizmu - charakterystyka, przyczyny, objawy, skutki, leczenie
Zakwaszenie organizmu to utrata równowagi kwasowo-
Zakwaszony organizm czyli brak energii i odporności
Naturalne, zdrowe pH organizmu jest lekko zasadowe
Nie wyrzucaj ogórków z nalotem. To nie jest pleśń
To nie pleśń Ogórki kiszone i konserwowe to doskon