Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu

Od pewnego czasu staram się dbać o równowagę kwasowo-zasadową organizmu, jednak różne źródła podają różne rzeczy. Np. jem dużo kiszonek- ogórków czy kapusty. Przeczytałam, że wbrew pozorom są one silnie ODkwaszające, jednak w innym źródle mówi się, że zakwaszają. Podobnie z twarogiem i podobnymi wyrobami - niektórzy mówią, że w sporej ilości też wybitnie zakwaszają (a jem sporo tego typu nabiału). Czy to prawda?
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Dzień dobry :)

Proszę nie skupiać się wyłącznie na działaniu zakwaszającym/odkwaszającym żywności, ponieważ organizm posiada mechanizmy, które utrzymują względnie stały poziom pH krwi. Najlepiej zastosować dietę różnorodną, która będzie składała się z produktów z każdej grupy, tzn. produkty zbożowe, mięso, warzywa i owoce, tłuszcze itd. Proszę przyjrzeć się nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia (http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia) i na tej podstawie komponować swój jadłospis (produkty na dole piramidy powinny być spożywane w największych ilościach).

Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty