Czekoladowy mit

Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?

Witam. Najbardziej zasadotwórcze są oczywiście surowe warzywa. Nie zetknęłam się do tej pory z informacją by ich gotowanie czyniło je kwasotwórczymi, choć w pewnym stopniu zmniejsza ich wartości odżywcze. Jednak w naszym klimacie niemożliwe jest oparcie diety wyłącznie na surowych warzywach, gdyż doprowadziłoby to do wychłodzenia organizmu. Ponadto, nie wszyscy mają tak sprawny układ pokarmowy by trawić jedynie surowe produkty. Wg dietetyki chińskiej warzywa powinny być poddane obróbce termicznej. Trzeba zachować proporcje miedzy surowymi i gotowanymi warzywami w diecie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty