Witam. Najbardziej zasadotwórcze są oczywiście surowe warzywa. Nie zetknęłam się do tej pory z informacją by ich gotowanie czyniło je kwasotwórczymi, choć w pewnym stopniu zmniejsza ich wartości odżywcze. Jednak w naszym klimacie niemożliwe jest oparcie diety wyłącznie na surowych warzywach, gdyż doprowadziłoby to do wychłodzenia organizmu. Ponadto, nie wszyscy mają tak sprawny układ pokarmowy by trawić jedynie surowe produkty. Wg dietetyki chińskiej warzywa powinny być poddane obróbce termicznej. Trzeba zachować proporcje miedzy surowymi i gotowanymi warzywami w diecie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy lepiej jest gotować w szybkowarze czy w parowarze? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- W jakiej postaci najlepiej spożywać marchew? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Sposoby na odkwaszenie organizmu – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Czy mrożone warzywa można gotować na parze? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy surowe warzywa pomagają przy trawieniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie warzyw a nowotwory – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Co jeść, by nie marznąć jesienią? Produkty rozgrzewające od środka
Zmarznięte dłonie, chłód przenikający do kości i b
Zdrowe, ale nie dla każdego. Kiedy warzywa mogą szkodzić?
Warzywa uchodzą za fundament zdrowej diety, ale ni
Gotować czy jeść na surowo? Sprawdź, które warzywa zwiększają wartości po obróbce termicznej
Surowe warzywa kojarzą się ze zdrowiem, ale to nie