Dlaczego zwierzęta nie zatruwają się grzybami?

Witam. Najbardziej zasadotwórcze są oczywiście surowe warzywa. Nie zetknęłam się do tej pory z informacją by ich gotowanie czyniło je kwasotwórczymi, choć w pewnym stopniu zmniejsza ich wartości odżywcze. Jednak w naszym klimacie niemożliwe jest oparcie diety wyłącznie na surowych warzywach, gdyż doprowadziłoby to do wychłodzenia organizmu. Ponadto, nie wszyscy mają tak sprawny układ pokarmowy by trawić jedynie surowe produkty. Wg dietetyki chińskiej warzywa powinny być poddane obróbce termicznej. Trzeba zachować proporcje miedzy surowymi i gotowanymi warzywami w diecie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy