Witam. Najbardziej zasadotwórcze są oczywiście surowe warzywa. Nie zetknęłam się do tej pory z informacją by ich gotowanie czyniło je kwasotwórczymi, choć w pewnym stopniu zmniejsza ich wartości odżywcze. Jednak w naszym klimacie niemożliwe jest oparcie diety wyłącznie na surowych warzywach, gdyż doprowadziłoby to do wychłodzenia organizmu. Ponadto, nie wszyscy mają tak sprawny układ pokarmowy by trawić jedynie surowe produkty. Wg dietetyki chińskiej warzywa powinny być poddane obróbce termicznej. Trzeba zachować proporcje miedzy surowymi i gotowanymi warzywami w diecie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy lepiej jest gotować w szybkowarze czy w parowarze? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- W jakiej postaci najlepiej spożywać marchew? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy mrożone warzywa można gotować na parze? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy surowe warzywa pomagają przy trawieniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie warzyw a nowotwory – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie sposoby na odkwaszenie organizmu? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
artykuły
Warzywa dla kobiety w ciąży
Dieta podczas ciąży Odpowiednie odżywianie podczas
Karczochy - właściwości odżywcze i lecznicze, działanie
Karczochy to warzywa, które mają swoich zwolennikó
Więcej rakotwórczej nitrozoaminy może być w jedzeniu niż w jednej tabletce metforminy
Polaków zaniepokoiła wieść o tym, że metformina, p