Podczas jej gotowania miękną błony komórkowe, dzięki czemu obecny w warzywie beta-karoten jest lepiej przyswajany przez nasz organizm. Poza tym jego ilość podczas procesu gotowania wzrasta (jest o 1/6 wyższy niż w surowym warzywie). To jednak nie wszystko, bo ilość przeciwutleniaczy rośnie. Zaleca się spożywanie wraz z tłuszczami, co poprawia wchłanianie.
Surowa marchewka ma niski indeks glikemiczny, natomiast po obróbce termicznej - ugotowana, czy upieczona lub uduszona ma indeks wysoki. Dlatego cukrzykom nie poleca się spożywania marchwi w innej niż surowa postaci.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/
Witam,
nie podam jednoznacznej odpowiedzi na Pani pytanie ponieważ z jednej stron jest zdrowsza marchew gotowana - beta-karoten po ugotowaniu marchwi jest lepiej przyswajany przez organizm a jego poziom w warzywie wzrasta jednak podczas obróbki termicznej rośnie też indeks glikemiczny produków co nie jest zalecane przy cukrzycy i odchudzaniu.
kontakt: joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile kcal ma ugotowana marchew? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Spożywanie warzyw a nowotwory – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Odżywianie się zgodnie z niskim indeksem glikemicznym – odpowiada Amelia Świsłowska
- Jedzenie owoców a podwyższony poziom glukozy – odpowiada Mgr Weronika Ornacka-Draba
- W jakiej postaci spożywać soczewicę? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie 6 marchwi dziennie – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy można jeść surowe płatki owsiane? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Udar dotyka coraz młodsze osoby. Oto 3 niesamowite produkty superfoods rekomendowane w profilaktyce udaru mózgu
Materiał prasowy: SOTI Natural W ciągu roku w Pol
Ziemniaki zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2
Ziemniaki cieszą się złą sławą - chociaż dostarcza
Dieta odchudzająca dla cukrzyków
Podwyższony poziom cukru we krwi może być następst