Podczas jej gotowania miękną błony komórkowe, dzięki czemu obecny w warzywie beta-karoten jest lepiej przyswajany przez nasz organizm. Poza tym jego ilość podczas procesu gotowania wzrasta (jest o 1/6 wyższy niż w surowym warzywie). To jednak nie wszystko, bo ilość przeciwutleniaczy rośnie. Zaleca się spożywanie wraz z tłuszczami, co poprawia wchłanianie.
Surowa marchewka ma niski indeks glikemiczny, natomiast po obróbce termicznej - ugotowana, czy upieczona lub uduszona ma indeks wysoki. Dlatego cukrzykom nie poleca się spożywania marchwi w innej niż surowa postaci.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/
Witam,
nie podam jednoznacznej odpowiedzi na Pani pytanie ponieważ z jednej stron jest zdrowsza marchew gotowana - beta-karoten po ugotowaniu marchwi jest lepiej przyswajany przez organizm a jego poziom w warzywie wzrasta jednak podczas obróbki termicznej rośnie też indeks glikemiczny produków co nie jest zalecane przy cukrzycy i odchudzaniu.
kontakt: joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile kcal ma ugotowana marchew? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak
- Odżywianie się zgodnie z niskim indeksem glikemicznym – odpowiada Amelia Świsłowska
- Jedzenie owoców a podwyższony poziom glukozy – odpowiada Mgr Weronika Ornacka-Draba
- Obróbka termiczna a indeks glikemiczny – odpowiada Natalia Ulewicz
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jakiej postaci spożywać soczewicę? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie 6 marchwi dziennie – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Jakie owoce można jeść przy cukrzycy? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
artykuły
Gotować czy jeść na surowo? Sprawdź, które warzywa zwiększają wartości po obróbce termicznej
Surowe warzywa kojarzą się ze zdrowiem, ale to nie
Zbija ciśnienie, wspiera serce i wzrok. To lekka i sycąca przekąska
Marchew to prawdziwa skarbnica zdrowia: wspiera wz
Czy marchew to idealna przekąską w każdej sytuacji? Wyjaśniamy
Marchewka często uchodzi za wzór zdrowej przekąski