W jakiej postaci najlepiej spożywać marchew?

czy gotowana marchew jest zdrowsza i wartosciowa od surowej> czy lepiej jesc ja na surowo?pozdrawiam
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Podczas jej gotowania miękną błony komórkowe, dzięki czemu obecny w warzywie beta-karoten jest lepiej przyswajany przez nasz organizm. Poza tym jego ilość podczas procesu gotowania wzrasta (jest o 1/6 wyższy niż w surowym warzywie). To jednak nie wszystko, bo ilość przeciwutleniaczy rośnie. Zaleca się spożywanie wraz z tłuszczami, co poprawia wchłanianie.
Surowa marchewka ma niski indeks glikemiczny, natomiast po obróbce termicznej - ugotowana, czy upieczona lub uduszona ma indeks wysoki. Dlatego cukrzykom nie poleca się spożywania marchwi w innej niż surowa postaci.

Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/

0

Witam,
nie podam jednoznacznej odpowiedzi na Pani pytanie ponieważ z jednej stron jest zdrowsza marchew gotowana - beta-karoten po ugotowaniu marchwi jest lepiej przyswajany przez organizm a jego poziom w warzywie wzrasta jednak podczas obróbki termicznej rośnie też indeks glikemiczny produków co nie jest zalecane przy cukrzycy i odchudzaniu.

kontakt: joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty