Glikemia poposiłkowa
Gotowanie - czy w wodzie czy na parze przyniesie ten sam skutek podwyższenia IG (indeksu glikemicznego).
Ogólne zalecenia są takie jak Pani pisze, ale jeśli łączy się kilka produktów w jednym posiłku to warto ten indeks glikemiczny uśrednić.
tj. same warzywa gotowane będą miały wyższy IG niż warzywa gotowane podane z produktami białkowo-tłuszczowymi - całościowy IG będzie niższy.
Dzień dobry!
Gotowanie na parze również podwyższy indeks glikemiczny. Dotyczy to warzyw zawierających dużą ilość skrobi. Gotowanie zmienia strukturę skrobi, co podwyższa indeks glikemiczny niektórych warzyw. Np. dla surowej marchwi wynosi on 20, jednak po ugotowaniu wzrasta do 50, co spowodowane jest rozkładem skrobi i procesem zelowania.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Warto również przeczytać: http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/napady-glodu.html?c=5
Serdecznie Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Obróbka termiczna a indeks glikemiczny – odpowiada Natalia Ulewicz
- Właściwości pestek moreli – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jakie warzywa przy łojotokowym zapaleniu skóry? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy makaron ma niski indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy strączki ekologiczne nie zawierają substancji antyodżywczych? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie warzywa i owoce w diecie fosforanowej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jakie warzywa i owoce nie podnoszą cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy zjedzenie orzeszków ziemnych przed lub w trakcie picia piwa obniży indeks glikemiczny piwa? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy gotowanie a następnie trzymanie buraków w lodówce spowoduje niski indeks glikemiczny? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Co to są bolusy? (WIDEO)
Charakterystyka bolusów Insulina jest hormonem ni
Owoce w cukrzycy - jakie owoce jeść i w jakiej ilości?
Owoce w cukrzycy to kontrowersyjny temat, ponieważ