Gotowanie - czy w wodzie czy na parze przyniesie ten sam skutek podwyższenia IG (indeksu glikemicznego).
Ogólne zalecenia są takie jak Pani pisze, ale jeśli łączy się kilka produktów w jednym posiłku to warto ten indeks glikemiczny uśrednić.
tj. same warzywa gotowane będą miały wyższy IG niż warzywa gotowane podane z produktami białkowo-tłuszczowymi - całościowy IG będzie niższy.
Dzień dobry!
Gotowanie na parze również podwyższy indeks glikemiczny. Dotyczy to warzyw zawierających dużą ilość skrobi. Gotowanie zmienia strukturę skrobi, co podwyższa indeks glikemiczny niektórych warzyw. Np. dla surowej marchwi wynosi on 20, jednak po ugotowaniu wzrasta do 50, co spowodowane jest rozkładem skrobi i procesem zelowania.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Warto również przeczytać: http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/napady-glodu.html?c=5
Serdecznie Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Właściwości pestek moreli – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy makaron ma niski indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak spożycie surowych drożdży wpływa na zdrowie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak uniknąć nagłej hipoglikemii? – odpowiada Lek. Krzysztof Majdyło
- Jaka woda lecznicza jest najlepsza na kamicę nerkową? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co powinien jeść chory zakażony bakterią Clostridium? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy przy braniu leku Vissane można pić herbatę ziołową? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy można pić olej lniany po leczeniu raka piersi? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy strączki ekologiczne nie zawierają substancji antyodżywczych? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Badania krwi i glukozy – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
artykuły
Tak utrzymasz cukier w ryzach. Te 3 zasady warto zapamiętać
Chcesz uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi? W
Utrzymasz cukier w ryzach. Zasada, która może cię ustrzec przed cukrzycą
Aby uniknąć gwałtownych skoków poziomu cukru we kr
Ziemniaki zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2
Ziemniaki cieszą się złą sławą - chociaż dostarcza