Witam serdecznie,
rzeczywiście soczewica jest bardzo zdrowa i warto wprowadzić ja do jadłospisu, podobnie jak ciecierzycę i pozostałe rośliny strączkowe.
Ogólna zasada jest taka, że im produkt mniej przetworzony tym więcej właściwości zdrowotnych. Według powyższego im krótsza obróbka termiczna soczewicy tym lepiej. Może Pani ją ugotować w niewielkiej ilości wody lub zrobić placki. Proszę również spróbować pastę z soczewicy, świetnie nadaję się na kanapki.
Pyta Pani tez ile razy w tygodniu a spożywać. Nie ma reguły. Dieta powinna być urozmaicona. Proponuje 2 razy w tygodniu.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jakiej postaci najlepiej spożywać marchew? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Wprowadzenie soczewicy do diety odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy można spożywać smażone śniadania? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Jakie właściwości mają cykoria i ciecierzyca? – odpowiada Mgr Ewelina Gumiela
- Jakie i ile jajek można jeść? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Strączki w codziennej diecie wegetarianki – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jak przytyć na diecie wegetariańskiej? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Mięso smażone a dieta bezglutenowa – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Czy zupa rybna jest zdrowa? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
artykuły
Soczewica - małe ziarenka pełne białka i energii. Dlaczego warto ją jeść?
Soczewica to jedno z najstarszych i najzdrowszych
Rośliny strączkowe mogą obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2
Do rodziny roślin strączkowych należą m.in. lucern
Jesienno-zimowa dieta dla seniora. Co jeść, by uniknąć osłabienia i chorób
Zimą apetyt często się zmniejsza, a wraz z nim obn