Wprowadzenie soczewicy do diety odchudzającej

Witam mam pytanie odnośnie soczewicy stosuje dietę i jadam głownie warzywa i owoce ale ostatnio wprowadziłam do swojego jadłospisu soczewice czy mogę ja stosować przy diecie odchudzajacej dodaje ja do zup czy szklanka soczewicy to dużo czy wsam raz Anna
KOBIETA, 40 LAT ponad rok temu

Dobry wieczór. Soczewica jest bogatym źródłem białka i witamin z grupy B. Stabilizuje poziom cukru we krwi i zwiększa poziom energii, dostarcza minerały tj. żelazo i magnez. Błonnik zawarty w soczewicy wspomaga trawienie. Soczewica jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają równomiernej, powoli uwalniającej się energii. Analizując właściwości soczewicy można uznać ją za produkt, który powinien znaleźć się w jadłospisie na diecie redukcyjnej, ponieważ wspomaga odchudzanie. Można z niej przygotowywać pasty i zupy (np. zupa z selera naciowego i soczewicy). Jeśli chodzi o ilość spożywanej soczewicy, to zalecam jeść ją w granicach rozsądku (jak każdy produkt). Węglowodany złożone muszą znaleźć się w diecie każdego dnia, powinny stanowić około 55% kaloryczności diety. Proszę pamiętać, że węglowodany złożone oprócz soczewicy znajdują się np. w ryż brązowym, kaszy gryczanej. Jeśli chce Pani urozmaicić jadłospis można jeść je na przemian każdego dnia.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Soczewica jest wartościowym ale dość kalorycznym składnikiem diety dlatego nalezy spożywać ją w umiarkowanych ilościach podczas odchudzania. Porcja 1 szklanki wydaje mi się duża ale nie wiem jakie jest Pani zapotrzebowanie energetyczne.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty