Dobry wieczór. Soczewica jest bogatym źródłem białka i witamin z grupy B. Stabilizuje poziom cukru we krwi i zwiększa poziom energii, dostarcza minerały tj. żelazo i magnez. Błonnik zawarty w soczewicy wspomaga trawienie. Soczewica jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają równomiernej, powoli uwalniającej się energii. Analizując właściwości soczewicy można uznać ją za produkt, który powinien znaleźć się w jadłospisie na diecie redukcyjnej, ponieważ wspomaga odchudzanie. Można z niej przygotowywać pasty i zupy (np. zupa z selera naciowego i soczewicy). Jeśli chodzi o ilość spożywanej soczewicy, to zalecam jeść ją w granicach rozsądku (jak każdy produkt). Węglowodany złożone muszą znaleźć się w diecie każdego dnia, powinny stanowić około 55% kaloryczności diety. Proszę pamiętać, że węglowodany złożone oprócz soczewicy znajdują się np. w ryż brązowym, kaszy gryczanej. Jeśli chce Pani urozmaicić jadłospis można jeść je na przemian każdego dnia.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Soczewica jest wartościowym ale dość kalorycznym składnikiem diety dlatego nalezy spożywać ją w umiarkowanych ilościach podczas odchudzania. Porcja 1 szklanki wydaje mi się duża ale nie wiem jakie jest Pani zapotrzebowanie energetyczne.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy włączanie soczewicy do diety odchudzającej jest dobrym pomysłem? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie makaronu podczas diety – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy dieta dobrych kalorii jest zdrowa przy redukcji? – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Spożywanie bananów podczas diety odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zastąpienie ryżu kaszą w trakcie diety odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy można z diety wykluczyć węglowodany proste na rzecz złożonych? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Czym zastąpić makaron, ziemniaki i ryż na diecie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jedzenie chleba podczas redukcji wagi – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Czy makaron naprawdę tuczy? Cała prawda o jednym z ulubionych produktów świata
Czy makaron rzeczywiście jest wrogiem szczupłej sy
Kasza w diecie najmłodszych. Dlaczego i od kiedy warto ją podawać?
Dodaje energii, syci na długi czas, dostarcza cenn
Soczewica - małe ziarenka pełne białka i energii. Dlaczego warto ją jeść?
Soczewica to jedno z najstarszych i najzdrowszych