Czy można z diety wykluczyć węglowodany proste na rzecz złożonych?

Witam, chciałabym zapytać, czy można z diety praktycznie wykluczyć węglowodany proste na rzecz złożonych? Czy węglowodany proste są w ogóle potrzebne w jadłospisie? Jeśli tak to ile powinniśmy ich średnio dziennie spożywać? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,
zapotrzebowanie człowieka na węglowodany wynosi 50-70% dobowego zapotrzebowania na energię. Zależy ono od wieku, płci, masy ciała, rodzaju wykonywanej pracy i stanu fizjologicznego. Minimalna ilość węglowodanów przyswajalnych w dziennej racji pokarmowej to 130 g/dobę. W ogólnej ilości węglowodanów dostarczanych do organizmu cukry (mono- i disacharydy) powinny stanowić 10-20%.
Pozdrawiam
Katarzyna Krupińska

0

Witam,

z węglowodanów prostych może Pani pozostawić owoce. To ile węglowodanów spożywamy zalezy od Pani dziennego zapotrzebowania energetycznego. Jest to kwestia bardzo indywidualna i nie jestem w stanie tego ustalić mając tak niewielką ilość informacji na Pani temat.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania prawidłowo dobraną dietą zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk

0

Witam.Podaje Pani za mało informacji aby wyliczyć ile węglowodanów Pani organizm potrzebuje.Średnio węglowodany wynoszą 50-70% dobowego zapotrzebowania na energię.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty