Jedzenie owoców a podwyższony poziom glukozy

Mam podwyższony poziom glukozy /110/. Bardzo lubię jabłka. Ile dziennie mogę ich zjeść bez szkody dla organizmu. A może lepiej ugotować kompot bez cukru z różnych owoców. Czy można jeść dżemy niskosłodzone? Czy przy planowaniu posiłków powinnam wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym?
KOBIETA, 65 LAT ponad rok temu

Glikemia poposiłkowa

Przeciętnie dieta cukrzyka może zawierać 200 g owoców dziennie. Będą to 2 małe lub jedno średnie jabłko. Wszelka obróbka termiczna, gotowanie, pieczenie, będzie podnosić indeks glikemiczny, więc zdecydowanie lepiej jeść surowe jabłka. Dżem nie jest wskazany w takiej diecie. Jeśli cukrzyca jest dobrze wyrównana to można sobie pozwolić na dżem okazjonalnie, ale powinna to być niewielka ilość dżemu niskosłodzonego, w towarzystwie produktów pełnoziarnistych, np. chleba razowego oraz bialkowych, np. sera twarogowego. To pozwoli na obniżenie indeksu glikemicznego całego posiłku. Konieczna jest również kontrola czy aby glikemia po takim posiłku nie jest zbyt wysoka. Indeks glikemiczny jest bardzo pomocny w diecie cukrzyka, dlatego warto się nim kierować. Jednak nie jest to jedyny wyznacznik dobrej diety cukrzycowej. Patrzymy również na porcje produktów. Nic nie da niski indeks, jeśli zjemy zbyt dużo. Ponadto nie każdy produkt o niskim indeksie jest zdrowy.

0

Przy podwyższonym poziomie cukru spożycie świeżych owoców jest jak najbardziej dozwolone - w ilości około 200-300 g dziennie. Natomiast przetwory takie jak kompot (nawet bez dodatku cukru) czy dżemy niskosłodzone są odradzane, gdyż wywołują dużo wyższe skoki poziomu glukozy we krwi.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty