Glikemia poposiłkowa
Przeciętnie dieta cukrzyka może zawierać 200 g owoców dziennie. Będą to 2 małe lub jedno średnie jabłko. Wszelka obróbka termiczna, gotowanie, pieczenie, będzie podnosić indeks glikemiczny, więc zdecydowanie lepiej jeść surowe jabłka. Dżem nie jest wskazany w takiej diecie. Jeśli cukrzyca jest dobrze wyrównana to można sobie pozwolić na dżem okazjonalnie, ale powinna to być niewielka ilość dżemu niskosłodzonego, w towarzystwie produktów pełnoziarnistych, np. chleba razowego oraz bialkowych, np. sera twarogowego. To pozwoli na obniżenie indeksu glikemicznego całego posiłku. Konieczna jest również kontrola czy aby glikemia po takim posiłku nie jest zbyt wysoka. Indeks glikemiczny jest bardzo pomocny w diecie cukrzyka, dlatego warto się nim kierować. Jednak nie jest to jedyny wyznacznik dobrej diety cukrzycowej. Patrzymy również na porcje produktów. Nic nie da niski indeks, jeśli zjemy zbyt dużo. Ponadto nie każdy produkt o niskim indeksie jest zdrowy.
Przy podwyższonym poziomie cukru spożycie świeżych owoców jest jak najbardziej dozwolone - w ilości około 200-300 g dziennie. Natomiast przetwory takie jak kompot (nawet bez dodatku cukru) czy dżemy niskosłodzone są odradzane, gdyż wywołują dużo wyższe skoki poziomu glukozy we krwi.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Cukrzyca a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Barbara Paluch
- Jak rozpoznać dżem niskosłodzony? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Czym jest indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Jedzenie owoców przez osobę chorą na cukrzycę – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- O czym informuje indeks glikemiczny żywności? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jedzenie owoców na kolację – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Spożywanie owoców przy cukrzycy – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Spożywanie owoców przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie warzywa i owoce nie podnoszą cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Podwyższony poziom cukru i cholesterolu – odpowiada Mgr Julita Tratnerska
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Owoce w cukrzycy - jakie owoce jeść i w jakiej ilości?
Owoce w cukrzycy to kontrowersyjny temat, ponieważ
Wymienniki węglowodanowe
Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stoso