Podwyższony poziom cukru i cholesterolu

Witam Ostatnie badania wykazały że mam mocno podwyższony cukier i cholesterol - przekroczona górna norma. Jestem trochę zaniepokojona ponieważ zawsze wyniki miałam dobre. Dodam że mam 50 lat jem warzywa owoce ciecierzycę soczewicę i inne strączkowe Nie jem wędlin mięsa i słodyczy Staram się układać moją dietę tak aby była zdrowa a wyniki badań temu zaprzeczają Proszę o wyjaśnienia i podanie ewentualnych przyczyn Z góry dziękuję
KOBIETA, 40 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,
rzeczywiście dieta ma bardzo duże znaczenie, jeśli chodzi o poziom
cukru i cholesterolu we krwi. Ważne jest, że odżywia się pani zdrowo,
jednak na obniżenie poziomu cukru najlepszy wpływ ma spożywanie
produktów o niskim indeksie glikemicznym czyli takich, które nie
podnoszą naszego poziomu cukru we krwi, dzięki temu jego poziom
normuje się.
Wiele zdrowych produktów, takich jak niektóre warzywa strączkowe czy
niektóre owoce także dość mocno podnoszą poziom cukru i należało by je
wykluczyć lub przynajmniej ograniczyć. Wysoki indeks glikemiczny ma na
przykład fasola, a z owoców przede wszystkim banany. Owoce na ogół
zawierają sporo cukru, dlatego warto ograniczyć je do maksymalnie
dwóch dziennie.
Jednak to co jest najważniejsze to wykluczenie produktów pszennych,
ponieważ podnoszą one poziom cukru nawet bardziej niż czysty cukier.
Warto też ograniczyć produkty skrobiowe typu ziemniaki, a także
gotowaną marchew oraz gotowane buraki, ponieważ ich indeks glikemiczny
po ugotowaniu znacznie wzrasta.
Podwyższony poziom cholesterolu może być wynikiem spożywania produktów smażonych, a także smażenia na tłuszczach roślinnych. Jeżeli nie
spożywa pani tłuszczów zwierzęcych, do smażenia najlepiej używać
rafinowanego oleju kokosowego.
Tak więc podsumowując, najlepsze wyniki w przypadku diety na obniżenie
poziomu cukru i cholesterolu daje dieta oparta na spożywaniu produktów
niskim indeksie glikemicznym (maksymalnie 55), takich jak: surowe
warzywa, owoce o niskim indeksie maksymalnie dwa dziennie oraz mięsa.
Osoby unikające mięsa mogą zastąpić je warzywami strączkowymi, jednak
tymi o niskim indeksie glikemicznym. Chleb biały warto zastąpić ryżem
brązowym, kaszą gryczaną, w ostateczności niewielką ilością chleba
żytniego na zakwasie, bez dodatku drożdży. Warto też smażenie zamienić
na pieczenie lub gotowanie. Poziom cukru warto sprawdzić po miesiącu
stosowania takiego stylu odżywiania i zobaczyć czy dieta działa. W
wielu przypadkach przynosi ona bardzo pozytywne rezultaty.
W przypadku chęci na coś słodkiego można pozwolić sobie na kawałek
gorzkiej czekolady minimum 70% kakao.
Tabele z indeksem glikemicznym produktów są dostępne w internecie.
Pozdrawiam serdecznie.

0

Dzień dobry,

proszę swoją dietę opierać na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Bliższe wskazówki mogę udzielić przy przeanalizowaniu Pani jadłospisu.

Pozdrawiam

0

Witam,

pisze Pani bardzo mało na temat swojej diety a ona ma tu rzeczywiście duże znaczenie. Nalezy wyeliminować produkty o wysokim indeksie glikemicznym oraz bogate w cholesterol. Na podstawie podanych informacji nie jestem w stanie określić czy oby na pewno Pani dieta jest odpowiednia.
Jeżeli byłaby Pani zainteresowana można opisać mi na maila swój przykładowy dzień - co Pani zjada, jakie porcje, jak często są posiłki, ile czasu po przebudzeniu zjada Pani śniadania a ile czasu przed snem kolację itp. Ja chętnie zerknę i wskażę ewentualne błędy żywieniowe.
kontakt: joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty