Witam serdecznie,
są dwa wyjścia - pomiar może być zafałszowany i należy powtórzyć wyniki lub rzeczywiście ma Pani podwyższony cholesterol, co może być uwarunkowane genetycznie lub nabyte. Produkty o niskim indeksie glikemicznym nie do końca wykluczają produkty bogate w cholesterol.
Produkty obfitujące w cholesterol:
• masło,
• podroby,
• czerwone mięso,
• żółtka jaja.
Jeśli chodzi o te ostatnie, jest wokół nich wiele kontrowersji. Mają jednak podwyższony poziom cholesterolu we krwi, warto żółtka chociażby ograniczyć.
Proszę także stosować zamienniki:
• Czerwone, tłuste mięso na drób i ryby morskie.
• Masło na margarynę dobrej jakości, a jeszcze lepiej olej roślinny.
• Produkty mleczne pełnotłuste na te z maksymalnie 1,5 procentową zawartością tłuszczu.
Powinna Pani także zadbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Jedną z funkcji błonnika pokarmowego jest obniżenie poziomu złego cholesterolu. Szczególną rolę gra nierozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego, która fermentując w jelitach, tworzy związki zmniejszające działanie enzymu potrzebnego do syntezy cholesterolu. Proszę pamiętać o odpowiednim przygotowywaniu posiłków. Całkowicie należy zrezygnować ze smażenia. Najlepiej zastąpić je gotowaniem w wodzie, gotowaniem na parze, duszeniem, pieczeniem w folii czy rękawie. Proszę pić min. dwa litry niesłodzonych płynów dziennie. Może być to woda mineralna niegazowana, ale też herbatki owocowe czy ziołowe. Zakłada się, że na każdy kilogram naszego ciała powinniśmy wypijać 30 ml płynów na dobę.
W zmniejszaniu poziomu cholesterolu prócz diety pomoże również regularny wysiłek fizyczny.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Dzień dobry,
niska masa ciała nie ma związku z ilością cholesterolu w Pani organizmie. Jeżeli z dietą przyjmuje Pani jego duże ilości to wówczas jego stężenie we krwi wzrasta i tak prawdopdobnie jest to w Pani przypadku.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Proszę pamiętać, iż poziom tego składnika w krwiobiegu uzależniony jest nie tylko od diety ale także jego wątrobowego i obwodowego metabolizmu. Przy pewnych indywidualnych uwarunkowaniach, podwyższony poziom cholesterolu może się utrzymywać, mimo właściwej diety.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką zastosować dietę i jakie jeść potrawy aby obniżyć cholesterol? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy poziom cholesterolu poprawię za pomocą diety? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaką dietę zastosować przy podwyższonym poziomie cholesterolu? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy podwyższony cholesterol w wieku 54-lat to niepokojąca rzecz? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy przy podwyższonym ciśnieniu należny przyjmować leki czy trzymać dietę? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jak obniżyć cholesterol u 39-latka? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść, gdy mam wysoki cholesterol? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Jaka dieta będzie odpowiednia dla męża z wysokim cholesterolem? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaką dietą można obniżyć cholesterol? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Czy stosowanie Shake Juice Plus Complete jest zdrowe i skuteczne? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)