Należy ograniczyć produkty zawierające dużą ilość cholesterolu. Ograniczenie do minimum, a najlepiej rezygnacja z takich produktów to podstawa diety.
Produkty obfitujące w cholesterol:
• masło,
• podroby,
• czerwone mięso,
• żółtka jaja.
Jeśli chodzi o te ostatnie, jest wokół nich wiele kontrowersji. Mają jednak podwyższony poziom cholesterolu we krwi, warto żółtka chociażby ograniczyć.
Proszę także stosować zamienniki:
• Czerwone, tłuste mięso na drób i ryby morskie.
• Masło na margarynę dobrej jakości, a jeszcze lepiej olej roślinny.
• Produkty mleczne pełnotłuste na te z maksymalnie 1,5 procentową zawartością tłuszczu.
Powinien Pan także zadbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Jedną z funkcji błonnika pokarmowego jest obniżenie poziomu złego cholesterolu. Szczególną rolę gra nierozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego, która fermentując w jelitach, tworzy związki zmniejszające działanie enzymu potrzebnego do syntezy cholesterolu. Proszę pamiętac o odpowiednim przygotowywaniu posiłków. Całkowicie należy zrezygnować ze smażenia. Najlepiej zastąpić je gotowaniem w wodzie, gotowaniem na parze, duszeniem, pieczeniem w folii czy rękawie. Proszę pić min. dwa litry niesłodzonych płynów dziennie. Może być to woda mineralna niegazowana, ale też herbatki owocowe czy ziołowe. Zakłada się, że na każdy kilogram naszego ciała powinniśmy wypijać 30 ml płynów na dobę.
W zmniejszaniu poziomu cholesterolu prócz diety pomoże również regularny wysiłek fizyczny.
Widzę że jest Pan z Warszawy (tu przyjmuje pacjentów), więc najchętniej zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną, na której wykonamy pomiary składu ciała.Przeprowadzę również wywiad żywieniowy i zdrowotny oraz na tej podstawie dobiorę indywidualny jadłospis dzięki któremu obniży się poziom cholesterolu.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę zastosować przy podwyższonym poziomie cholesterolu? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy suplementacja kwasów omega 3 wpływa na obniżenie cholesterolu i poziomu trójglicerydów? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść, gdy mam wysoki cholesterol? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Jaką dietą można obniżyć cholesterol? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Jak obniżyć cholesterol u 39-latka? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy stosowanie Shake Juice Plus Complete jest zdrowe i skuteczne? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaka dieta będzie odpowiednia dla męża z wysokim cholesterolem? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy przy podwyższonym ciśnieniu należny przyjmować leki czy trzymać dietę? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jak obniżyć cholesterol u 38-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy obawiać się tych wyników? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)