Czy przy cholesterolu 208,65 mg/dl wystarczy dieta?

Cholesterol całkowity 208,65 mg/dl poniżej 200 - wartości pożądane 200 - 239 - wartości graniczne powyżej 240 - wysokie ryzyko powikłańZgodnie z zaleceniami PTK i PTDL Cholesterol HDL 23,69 mg/dl ≥ 40 mg/dl zgodnie z itam prosze o interpretacje trojglicerydow zrezygnowalem z cukru czy to dobrze czy brac jakies tabletki czy dieta starczy dziekuje
MĘŻCZYZNA, 39 LAT ponad rok temu

Badania krwi - cholesterol

Cholesterol jest niezbędny w organizmie człowieka. Występują jego dwie odmiany ? dobra i zła. Sprawdź normy dotyczące wyników badań obydwu odmian cholesterolu, a także czym grozi jego nadmiar i niedomiar.

Przy cholesterolu całkowitym wynoszącym 209 mg/dl oraz bardzo niskim HDL należy zastosować prawidłowo dostosowaną dietę.


Pozdrawiam
Dietetyk mgr Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado

0

W Pana przypadku dieta powinna wystarczyć. Poziom cholesterolu głównie podnoszą słodycze, cukier, alkohol. Zalecenia w celu obniżenia poziomu cholesterolu to: umiarkowany ruch fizyczny, owoce cytrusowe, przede wszystkim grejpfruty, czosnek do sałatek (jeśli nie ma arytmii), cebula do sałatek, surówek, gotowane w wodzie, na parze mięso, ryby i warzywa, warzywa na surowo do sałatek, nabiał bez cukru, jaja, owoce, oliwa z oliwek. Jak widać żywność z różnych grup produktów spożywczych oraz koniecznie woda do picia (minimum 2 litry). Pozdrawiam i życzę dobrych wyników i samopoczucia.

0

Zdecydowanie wystarczy. Taki poziom nie jest wskazaniem do podania leku. Podwyższony cholesterol zawsze w pierwszej kolejności powinien być leczony dietą. Proszę wprowadzić do diety morskie ryby i inne owoce morza (przynajmniej trzy razy w tygodniu jako główne danie), a także warzywa i owoce bogate w witaminę C (np. dzika róża, cytrusy, kalafior, porzeczki, kapusta, brukselka, papryka). Należy wzbogać menu o produkty bogatoresztkowe (pieczywo pełnoziarniste, kasze, owoce ze skórką) oraz obfitujące w błonnik.

Pozdrawiam,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/

0

Witam serdecznie,
w Pana przypadku powinna wysarczyć odpowiednia dieta. Należy ograniczyć produkty zawierające dużą ilość cholesterolu. Ograniczenie do minimum, a najlepiej rezygnacja z takich produktów to podstawa diety.
Produkty obfitujące w cholesterol:
• masło,
• podroby,
• czerwone mięso,
• żółtka jaja.
Jeśli chodzi o te ostatnie, jest wokół nich wiele kontrowersji. Mają jednak podwyższony poziom cholesterolu we krwi, warto żółtka chociażby ograniczyć.
Proszę także stosować zamienniki:
• Czerwone, tłuste mięso na drób i ryby morskie.
• Masło na margarynę dobrej jakości, a jeszcze lepiej olej roślinny.
• Produkty mleczne pełnotłuste na te z maksymalnie 1,5 procentową zawartością tłuszczu.
Powinien Pan także zadbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Jedną z funkcji błonnika pokarmowego jest obniżenie poziomu złego cholesterolu. Szczególną rolę gra nierozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego, która fermentując w jelitach, tworzy związki zmniejszające działanie enzymu potrzebnego do syntezy cholesterolu. Proszę pamiętac o odpowiednim przygotowywaniu posiłków. Całkowicie należy zrezygnować ze smażenia. Najlepiej zastąpić je gotowaniem w wodzie, gotowaniem na parze, duszeniem, pieczeniem w folii czy rękawie. Proszę pić min. dwa litry niesłodzonych płynów dziennie. Może być to woda mineralna niegazowana, ale też herbatki owocowe czy ziołowe. Zakłada się, że na każdy kilogram naszego ciała powinniśmy wypijać 30 ml płynów na dobę.
W zmniejszaniu poziomu cholesterolu prócz diety pomoże również regularny wysiłek fizyczny.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty