Zapytaj lekarza

7 4 0 , 4 7 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Dieta a wysoki cholesterol

Witam, Mam 33 lata, ze względów na wagę i samopoczucie 4 m-ce temu przeszedłem na diete obcinając prawie zupełnie węglowodany (powodowały wzdęcia, ból brzucha, obniżały samopoczucie), po 2 m-cach włączyłem je gdyż zacząłem ćwiczyć (3xtyg) . Przez te 4 miesiące straciłem 10 kg Jem warzywa i owoce, kurczaka i indyka, czerwone mięso 1-2 razy w tyg., jaja codzien.(2-3). Nabiału prawie nie jem, błonnik uzupełniam suplementami. Pomimo tego mam cholesterol 224, HDL-46, LCL-162. Co robić? Marek
MĘŻCZYZNA, 34 LAT ponad rok temu

Grejpfrut na odporność

Dzień dobry :)

W celu skutecznego ustalenia problemu należy dokładnie przeanalizować Pana dotychczasowy jadłospis. Brak też informacji dotyczących masy ciała, wzrostu, rodzaju i intensywności ćwiczeń.

Zapraszam do indywidualnego kontaktu i podjęcia współpracy w celu uzyskania zamierzonego celu.

Pozdrawiam serdecznie,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA

0

Witam Pana,

na początku gratuluje utraty kilogramów:) Bardzo ładny wynik!
Jeżeli chodzi o cholesterol to proszę zmniejszyć ilość zjadanych jaj i koniecznie zjadać węglowodany.
Należy ograniczyć produkty zawierające dużą ilość cholesterolu. Ograniczenie do minimum, a najlepiej rezygnacja z takich produktów to podstawa diety.
Produkty obfitujące w cholesterol:
• masło,
• podroby,
• czerwone mięso,
• żółtka jaja.
Jeśli chodzi o te ostatnie, jest wokół nich wiele kontrowersji. Mają jednak podwyższony poziom cholesterolu we krwi, warto żółtka chociażby ograniczyć.
Proszę także stosować zamienniki:
• Czerwone, tłuste mięso na drób i ryby morskie.
• Masło na margarynę dobrej jakości, a jeszcze lepiej olej roślinny.
• Produkty mleczne pełnotłuste na te z maksymalnie 1,5 procentową zawartością tłuszczu.
Powinien Pan także zadbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Jedną z funkcji błonnika pokarmowego jest obniżenie poziomu złego cholesterolu. Szczególną rolę gra nierozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego, która fermentując w jelitach, tworzy związki zmniejszające działanie enzymu potrzebnego do syntezy cholesterolu. Proszę pamiętac o odpowiednim przygotowywaniu posiłków. Całkowicie należy zrezygnować ze smażenia. Najlepiej zastąpić je gotowaniem w wodzie, gotowaniem na parze, duszeniem, pieczeniem w folii czy rękawie. Proszę pić min. dwa litry niesłodzonych płynów dziennie. Może być to woda mineralna niegazowana, ale też herbatki owocowe czy ziołowe. Zakłada się, że na każdy kilogram naszego ciała powinniśmy wypijać 30 ml płynów na dobę.
W zmniejszaniu poziomu cholesterolu prócz diety pomoże również regularny wysiłek fizyczny.
Widzę że jest Pan z Warszawy (tu przyjmuje pacjentów), więc najchętniej zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną, na której wykonamy pomiary składu ciała.Przeprowadzę również wywiad żywieniowy i zdrowotny oraz na tej podstawie dobiorę indywidualny jadłospis dzięki któremu obniży się poziom cholesterolu.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

Specjalista w zakresie dietetyki.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy