Witam Pana,
Należy ograniczyć produkty zawierające dużą ilość cholesterolu. Ograniczenie do minimum, a najlepiej rezygnacja z takich produktów to podstawa diety.
Produkty obfitujące w cholesterol:
• masło,
• podroby,
• czerwone mięso,
• żółtka jaja.
Jeśli chodzi o te ostatnie, jest wokół nich wiele kontrowersji. Mają jednak podwyższony poziom cholesterolu we krwi, warto żółtka chociażby ograniczyć.
Proszę także stosować zamienniki:
• Czerwone, tłuste mięso na drób i ryby morskie.
• Masło na margarynę dobrej jakości, a jeszcze lepiej olej roślinny.
• Produkty mleczne pełnotłuste na te z maksymalnie 1,5 procentową zawartością tłuszczu.
Powinien Pan także zadbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Jedną z funkcji błonnika pokarmowego jest obniżenie poziomu złego cholesterolu. Szczególną rolę gra nierozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego, która fermentując w jelitach, tworzy związki zmniejszające działanie enzymu potrzebnego do syntezy cholesterolu. Proszę pamiętac o odpowiednim przygotowywaniu posiłków. Całkowicie należy zrezygnować ze smażenia. Najlepiej zastąpić je gotowaniem w wodzie, gotowaniem na parze, duszeniem, pieczeniem w folii czy rękawie. Proszę pić min. dwa litry niesłodzonych płynów dziennie. Może być to woda mineralna niegazowana, ale też herbatki owocowe czy ziołowe. Zakłada się, że na każdy kilogram naszego ciała powinniśmy wypijać 30 ml płynów na dobę.
W zmniejszaniu poziomu cholesterolu prócz diety pomoże również regularny wysiłek fizyczny.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Dzień dobry,
proszę się skontaktować z dietetykiem, który odpowiednio ją zbilansuję pod kątem Pana wyników badań. Wówczas nie będzie potrzeby stosowanie leków.
POzdrawiam
JOanna Wardenga
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść, gdy mam wysoki cholesterol? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Czy suplementacja kwasów omega 3 wpływa na obniżenie cholesterolu i poziomu trójglicerydów? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak obniżyć cholesterol u 39-latka? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaką zastosować dietę i jakie jeść potrawy aby obniżyć cholesterol? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy podwyższony cholesterol w wieku 54-lat to niepokojąca rzecz? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaka dieta będzie odpowiednia dla męża z wysokim cholesterolem? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak obniżyć cholesterol u 38-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaką dietą można obniżyć cholesterol? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Jaką dietę zastosować przy podwyższonym poziomie cholesterolu? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Dieta a wysoki cholesterol – odpowiada Mgr Beata Bondyra
artykuły
Produkty, które niszczą pęcherzyk żółciowy. Nie są dobre dla zdrowia
Rola pęcherzyka żółciowego Pęcherzyk żółciowy, zwa
Sposoby na obniżenie cholesterolu
Jeśli chcesz zadbać o odpowiedni poziom cholestero
Co jeść podczas COVID-19 i rekonwalescencji? Eksperci wskazują błędy, które wszyscy popełniamy
Dieta nie jest panaceum na COVID-19, jednak może p