Witam!
Zalecam zacząć od zmian w kuchni. Proszę zastąpić smażenie na tłuszczu- gotowaniem w wodzie, na parze, pieczeniem bez dodatku tłuszczu, grillowaniem oraz duszeniem bez obsmażania. Wskazane są: warzywa i owoce, chude produkty mięsne, chudy nabiał, margaryny wykazujące wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu, fitosterole (w olejach roślinnych i margarynach), orzechy, rośliny strączkowe, produkty zbożowe pełnoziarniste, oliwki, tłuste ryby morskie. Proszę wystrzegać się produktów tj. tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego, słodycze, cukier, wysokosłodzone dżemy, masło, alkohol, smalec, majonez, tłuszcze piekarnicze, zabielacze do kawy, tłuste sosy, śmietana, ryby wędzone i smażone, biały chleb.
Dodatkowo zachęcam do zwiększenia aktywności fizycznej.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta niskotłuszczowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta przy wysokim cholesterelorze i niskim poziomie żelaza? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Wysoki poziom cholesterolu i stosowanie leków na nadciśnienie a odżywianie – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Odżywianie a niski poziom cholesterolu – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Dieta przy wysokim cholesterolu dla 57-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Jak obniżyć cholesterol bez leków? – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Wysoki poziom cholesterolu a wybór diety – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Wysoki poziom cholesterolu u 64-latki – odpowiada Ewa Kozłowska
- Co zrobić aby mieć cholesterol w normie a nie chudnąć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta a wysoki cholesterol – odpowiada Mgr Beata Bondyra