Jaka dieta przy wysokim cholesterelorze i niskim poziomie żelaza?

Witam Chcialabym zapytać co powinnam jeść i stosować przy wysokim cholesterolu i niskiej zawartosci żelaza we krwi.Chciałabym nadmienić, że od 7 miesiecy jestem na leczeniu antydepresantami już w fazie końcowej czyli przyjmowanie tabletki co drugi dzień.Pozdrawiam Beata l35
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Witam, przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi powinna Pani wyeliminować z diety w szczególności: frytki, ziemniaki, warzywa smażone na niewłaściwym tłuszczu, warzywa solone i konserwowe, chipsy, produkty z tłustego mleka (śmietana, masło), tłuste mięsa, pasztety, kiełbasy wyroby garmażeryjne, smalec, słoninę, margaryny twarde, majonezy, tłuste sosy oraz słodycze.
Przy niedoborze żelaza powinna Pani zwiększyć spożycie produktów będących jego źródłem w diecie, a są to np. :podroby (wątroba, nerki), suche nasiona roślin strączkowych natka pietruszki, drożdże piekarskie prasowane, pieczywo, kasze i inne produkty zbożowe z pełnego przemiału, mięso (zwłaszcza chude czerwone mięso), drób, jaja, orzechy laskowe, szpinak, cielęcina, czosnek, szczypiorek .

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty