Witam, przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi powinna Pani wyeliminować z diety w szczególności: frytki, ziemniaki, warzywa smażone na niewłaściwym tłuszczu, warzywa solone i konserwowe, chipsy, produkty z tłustego mleka (śmietana, masło), tłuste mięsa, pasztety, kiełbasy wyroby garmażeryjne, smalec, słoninę, margaryny twarde, majonezy, tłuste sosy oraz słodycze.
Przy niedoborze żelaza powinna Pani zwiększyć spożycie produktów będących jego źródłem w diecie, a są to np. :podroby (wątroba, nerki), suche nasiona roślin strączkowych natka pietruszki, drożdże piekarskie prasowane, pieczywo, kasze i inne produkty zbożowe z pełnego przemiału, mięso (zwłaszcza chude czerwone mięso), drób, jaja, orzechy laskowe, szpinak, cielęcina, czosnek, szczypiorek .
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co włączyć do diety, aby pozbyć się anemii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta w anemii bez ryzyka przytycia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jedzenie wędlin podczas leczenia anemii z niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy wysokim cholesterolu dla 57-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Sposoby na uzupełnienie niedoboru żelaza w krwi – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy dieta pomoże przy niskim żelazie? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Właściwa dieta przy niskim poziomie żelaza w organizmie – odpowiada Ewa Kozłowska
- Żywienie przy podagrze – odpowiada mgr Anna Kołdon