Wysoki poziom cholesterolu i stosowanie leków na nadciśnienie a odżywianie

Witam Mam wysoki cholesterol i biore leki na nadcisnienie Od dluzszego czasu jadam margaryne vege Lubie sobie grubo posmarowac chlebek Czy ta margaryna podnosi cholesterol czy nie ? Bede wdzieczna za odpowiedz Kasia
KOBIETA, 42 LAT ponad rok temu

Właściwości kwasów omega-3

Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie. Istotnych informacji nt. właściwości i zastosowaniu ich w medycynie udziela dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.

Dzień dobry :)

W dużej mierze będzie to zależało od tego, jak dużo w ciągu dnia zjada Pani tej margaryny oraz jaki jest jej skład. Niestety, ale za mało informacji, aby można to dokładnie ocenić.

Nie można jednak brać pod uwagę wyłącznie jednego produktu (w tym przypadku margaryny), który może mieć wpływ na zwiększony poziom cholesterolu we krwi. W takiej sytuacji należy spojrzeć szerzej na stosowaną dietę, która zapewne jest niedostosowana do stanu i potrzeb organizmu. Proszę zwrócić uwagę na następujące kwestie, które są pomocne w walce z podwyższonym cholesterolem:
- unikać spożywania tłuszczów zwierzęcych- masła, produktów mlecznych o dużej zawartości tłuszczu, smalcu, słoniny, podrobów, tłustych wędlin i mięs, produktów zawierających roślinne tłuszcze utwardzane (m.in. margaryny),
- wyeliminować z diety pieczywo cukiernicze, tłuste sery, zupy i sosy na tłustych wywarach zaprawiane zasmażkami i śmietaną, potrawy smażone, słodkie napoje owocowe, syropy owocowe,
- zwiększyć spożycie warzyw, produktów zbożowych pełnoziarnistych, owoców, ryb, chudego drobiu i mięsa, przetworów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu (ale nie 0% ze względu na witaminy rozpuszczalne w tłuszczu), olejów roślinnych (najlepiej na surowo, np. jako dodatek do surówek), nasion, pestek, orzechów,
- unikać spożywania alkoholu,
- zadbać o umiarkowaną i regularną aktywność fizyczną,
- ze względu na nadciśnienie proszę pamiętać o unikaniu dosalania, ale także spożywania produktów gotowych (np. chleb, wędlina) będących źródłem soli/sodu, również w postaci dodatków tj. np. glutaminian sodu.

W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu :)

Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty