Czasami się zdarza, że niektóre osoby mają wrodzony wysoki poziom cholesterolu uwarunkowany genetycznie.
Proszę wykluczyć z diety produkty o wysokim poziomie cholesterolu. Pozdrawiam.
Witam
Przy podwyższonym bardzo ważna jest dieta. Czasem podwyższony cholesterol spowodowany jest stresem. Niezależnie od przyczyny należy zadbać aby w diecie obecne były:
- warzywa ( duża ilość , najlepiej do każdego posiłku miseczka)
- owoce
-otręby owsiane
-duża ilość wody
- potrawy należy przygotowywać w zdrowy sposób nie smażąc
-pić dużą ilość wody
Należy pamiętać , że codzienny wysiłek jest konieczny , przynajmniej 1 godz dziennie
pozdrawiam
Witam,
z informacji zawartych przez Panią w poście można wnioskować , że wysoki poziom cholesterolu jest Pani spowodowany czynnikami genetycznymi i najprowdopodobniej nie jest wynikiem nieprawidłowego stylu życia. Jako, że stanowi jeden z czynników rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych powinna Pani szczególnie dbać o swoją dietę. Proszę pamiętać o dużej ilości surowych warzyw i owoców w diecie a także pełnoziarnistych produktach zbożowych. Należy wypijać 2 litry płynów dziennie. W Pani diecie powinny się znaleźć źródła kwasów omega 3 czyli olej lniany, olej rzepakowy tłoczony na zimno (oleje proszę spożywać na surowo), siemię lniane, orzechy włoskie, tłuste ryby morskie. Może Pani sięgać również po zieloną herbatę. Niezbędna jest również regularna aktywność fizyczna. Pozdrawiam
Witam. Wysokie stężenie cholesterolu we krwi nie zawsze wynika z nadwagi, często jest to wynik innych chorób, ma podłoże genetyczne lub wynika ze stresującego trybu życia i małej aktywności fizycznej. Proszę z jednej strony unikać produktów o wysokiej zawartości tego składnika, a z drugiej jeść produkty, które obniżają jego stężenie. Należy wystrzegać się tłuszczów zwierzęcych (masło, boczek), tłustych wieprzowych wędlin, pasztetów, parówek, unikania zbyt częstego jedzenia czerwonego mięsa (max 1 w tygodniu i tylko chude partie, typu polędwica). Spore ilości cholesterolu dostarczają pełnotłuste produkty mleczne, więc swoje menu lepiej opierać na chudych twarogach, czy serkach wiejskich a unikać serów żółtych, topionych i pleśniowych. Proszę spojrzeć w swój wynik, jeżeli ma Pani również podwyższone trójglicerydy, to może być związane z nadmierną podażą cukrów prostych w diecie (słodyczy, czy słodkich napojów). Produkty, które zawierają sporo błonnika pokarmowego pośrednio wpływają na obniżenie cholesterolu. Błonnik wiąże kwasy tłuszczowe i następnie usuwa je z organizmu. Należy wzbogacić jedzenie w warzywa, owoce, strączkowe oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Niezwykle ważne są ryby w menu. Lepiej wybierać te morskie. Kwasy omega 3 mają właściwości obniżania cholesterolu. Oprócz ryb kwasy omega występują również (i to ok. 10 razy w większych ilościach) w nasionach siemienia lnianego. Polecam jeść 3 łyżki dziennie świeżo zmielonego przez siebie siemienia lnianego. Można je dodawać do sałatek, zup, czy kanapek. Można też do sałatek na zimno dodawać oleju lnianego. Spośród owoców chciałam podkreślić rolę aronii, winogron oraz żurawiny w obniżaniu cholesterolu. Żurawnię suszoną można dodać do jogurtów naturalnych/ owsianki- 1 łyżka dziennie. Z winogron można przygotować własnoręcznie sok, a aronię również można przetworzyć np. w postaci przecieru i spróbować potem rozcieńczać z wodą/herbatą i pić.
Pochwalam aktywność fizyczną :)
Proszę postarać się jeść regularnie i jeszcze zdrowiej niż do tej pory. Mam nadzieję, że lekarz prowadzący czuwa- być może przyczyna wysokiego cholesterolu tkwi gdzie indziej niż w Pani stylu życia i aktywności fizycznej. Pozdrawiam
Witam, prawdopodobnie ma Pani obciążenie genetyczne. Powinna Pani bazować na produktach chudych: chude mięsa (w tym przede wszystkim ryby), nabiał, warzywa i owoce. Proszę nie zapominać o minimum 1,5l wody dziennie oraz codziennym sporcie (wystarczy właśnie godzina spaceru/marszu). Pozdrawiam, Kamila Ziemann
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Żywienie przy wysokim cholesterolu, osteoporozie i zwyrodnieniu stawów – odpowiada Mgr inż. Katarzyna Łacina
- Wysoki poziom cholesterolu a wybór diety – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta niskotłuszczowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy wysokim cholesterolu dla 57-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna
- W jaki sposób obniżyć poziom cholesterolu? – odpowiada Julita Krawczyk
- Wysoki cholesterol a odżywianie – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Jak obniżyć cholesterol bez leków? – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Anemia i wysoki cholesterol - jak się odżywiać? – odpowiada Lek. Marta Hat
- Badanie cholesterolu u kobiety ważącej 44 kg – odpowiada Dr Krystyna Pogoń