Witam. Proponuję, żeby Pani jadła codziennie lub kilka razy w tygodniu
śniadanie, np. płatki owsiane 3 łyżki + 2 łyżki otrębów pszennych + 1 łyżkę
siemienia (pozostałe 2 zjeść przy okazji innego posiłku) + 1 łyżka suszonej
żurawiny. Najlepiej na chudym mleko 2% tł. Siemię lniane jak każde nasiona
jest kaloryczne, ale od 3 łyżek dziennie nie przytyje Pani :) Podane przez
Panią ilości są w porządku. W przypadku owoców proszę nie przekraczać 300g
dziennie. W przypadku osteoporozy trzeba wzbogać swoje menu w produkty
bogate w wapń: chude mleko i sery, ciemne pieczywo, zielone warzywa, tłuste
ryby (łosoś, sardynki). Proszę uważać na wędliny, ponieważ są bogate w kwas
fosforowy, a ten może przyczyniać się do utraty wapnia. Lepiej też
zrezygnować z nadmiernych ilości soli, która również może powodować utratę
wapnia. Jeśli tylko pogoda będzie na to pozwalała, to proszę wystawiać się
na słońce, w celu uzupełniania witaminy D. Przykładowo, żeby spełnić
zapotrzebowanie na wapń potrzeba zjeść mleko do płatków, kubek jogurtu
naturalnego i plasterek sera żółtego. W przypadku zwyrodnienia stawów
produkty nabiałowe również są potrzebne, ponieważ pełnowartościowe białko
buduje chrząstki stawowe, a wapń uzupełnia ubytki w kościach. Wcześniej
wymienione produkty takie jak pełnoziarniste pieczywo, otręby i strączkowe
nie tylko obniżają cholesterol (poprzez zawartość błonnika), ale pośrednio
wpływają na budowę mazi stawowej. Kwasy omega 3 zawarte w tłustych rybach i
siemieniu działają dobroczynnie na stawy. Do swojego menu warto dodawać
orzechy włoskie, również bogate w omega 3. Potrawy warto doprawiać cebulą i
czosnkiem- łagodzą stany zapalne oraz przyprawami typu kurkuma, anyż,
goździki i imbir, bazylia, chrzan, majeranek, cząber, mięta i szałwia-
ułatwiają trawienie oraz również łagodzą pośrednio stany zapalne stawów.
Należy eliminować: tłuszcze zwierzęce, białe pieczywo, słodycze, fast foody,
napoje z kofeiną, czerwone mięso, alkohol oraz przetworzoną żywność.
Podsumowując punkty wspólne do obniżenia cholesterolu + wsparcie leczenia
osteoporozy i zwyrodnienia stawów, to Pani dieta powinna obejmować:
pełnoziarniste produkty zbożowe, otręby, strączkowe, warzywa, owoce, tłuste
ryby, chudy nabiał, orzechy włoskie, siemię lniane, suszoną żurawinę.
Pozdrawiam
Witam, 3 łyżki siemienia mielonego to ok. 75 kcal, 1 łyżka żurawiny 38 kcal, jabłko- 90 kcal, otręby owsiane to 50 kcal, więc taki zestaw dostarcza ok. 253 kcal. jest to ilość odpowiednia na śniadanie. Na cholesterol dobre są także płatki owsiane i np. grejpfrut. Jeżeli chodzi o osteoporozę, to warto np. otręby łączyć z produktami mlecznymi,aby nie tracić dodatkowo wapnia. Podobnie spożywając kawę, herbatę, szpinak. Warto wzbogacić dietę w warzywa i owoce oraz produkty dostarczające duże ilości wapnia: nabiał, warzywa zielone, migdały, sezam, orzechy np, brazylijskie oraz kwasy omega- ryby morskie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wysoki poziom cholesterolu a wybór diety – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Wysoki poziom cholesterolu u 64-latki – odpowiada Ewa Kozłowska
- Ile kalorii może mieć owsianka? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaką dietę stosować przy wysokim cholesterolu? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Spożywanie płatków owsianych i ich wpływ na osteoporozę – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Stosowanie fitosteroli na obniżenie cholesterolu – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wysoki cholesterol a odżywianie – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Co na śniadanie o godzinie 4? – odpowiada Magdalena Rapacka
- Usunięcie raka na zgięciu esiczo-odbytniczym a zaparcia i pieczenie w odbycie – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta niskotłuszczowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska