Zapytaj lekarza

7 4 0 , 0 0 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?

Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.

Dzień dobry.
Owoce zawierają cukry: fruktozę i glukozę. Spożycie owoców podnosi poziom glukozy we krwi, mimo to są one źródłem witamin i składników mineralnych, dlatego warto je spożywać. Najlepiej jeść owoce w kilku małych porcjach, niekoniecznie w ostatnim posiłku. Najmniej węglowodanów zawierają: arbuz, grejpfrut, poziomki, truskawki. Polecam je szczególnie. Proszę uważać na winogrona, śliwki, banany, ananasy i wszelkie suszone owoce oraz owoce w syropach, ponieważ mogą znacznie podnosić stężenie glukozy we krwi. Zachęcam również do lektury http://dietetycy.org.pl/14-listopada-swiatowy-dzien-walki-cukrzyca/.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

Dietetyk medyczny. Absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
0

W cukrzycy typu 2 przede wszystkim należy wyeliminować wszelkie owoce kandyzowane czy suszone, obtaczane w cukrze, w czekoladzie czy polane słodkim sosem.

Jeśli chodzi o owoce zalecane, tu przede wszystkim zwróćmy uwagę na sezonowość poszczególnych gatunków i wybierajmy te, które aktualnie rosną w naszym kraju i są powszechnie dostępne.
Na pewno warto włączyć szalenie zdrowe i niskokaloryczne owoce jagodowe niezwykle bogate w antocyjany (granatowy barwnik roślinny o działaniu antyoksydacyjnym) oraz drobne owoce jagodowe z małymi pestkami (te są bogate w błonnik i pektyny) - proszę więc wybierać agrest, jeżyny, kiwi, maliny, poziomki, truskawki, jagody, porzeczki, żurawinę (i jej przetwory bez cukru), owoce dzikiej róży czy aronię. Dodatkowo warto włączyć całoroczne jabłka, owoce cytrusowe, jak cytryny czy grejfruty oraz ciemne winogrona (są zdrowsze niż jasne).

Najważniejszą kwestią jest jednak porcja oraz pora spożycia owoców. Przy diecie ok. 1500 kcal maksymalna porcja owoców, to ok. 200 g - jest to np. mała kiść winogron, 2 średnie jabłka czy 1 banan. Owoców NIE JEMY na noc, a w ciągu dnia warto połączyć je z produktem białkowym lub bogatym w węglowodany złożone, tak by uniknąć gwałtownego skoku cukru. Dlatego dobrym pomysłem jest zrobienie sobie np. koktajlu mleczno-owocowego lub sałatki z owoców z pestkami dyni lub łyżką płatków owsianych.

pozdrawiam Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl

Absolwentka dietetyki na Akademii Medycznej w Warszawie.
0

Witam, w doborze owoców proszę kierować się ich ładunkiem glikemicznym, to najbardziej bezpieczny sposób i jednocześnie zapewnia ich szeroki zasięg, bo owoce to bardzo ważne zródło mikroelementów, pozdrawiam

0

Witam serdecznie, moi pacjenci diabetologiczni mają "przyzwolenie" jedzenia wszystkich owoców, ale pod warunkiem, że mają dobrze kontrolowaną glikemię (cukry w granicach normy)jeśli stosują się do zaleceń, które wspólnie ustalamy na wizycie i mają cukry, jak osoba zdrowa bez cukrzycy (do 140 mg/dl po posiłkach) to nie ma powodu, by od czasu do czasu nie zjeść dozwolonej porcji owocu, który się bardzo lubi, nawet jeśli jest to słodka śliwka, gruszka czy plaster ananasa. Warunek podstawowy to prawidłowe wyrównanie glikemii i mądre zaplanowanie owoców jako części posiłku o tej porze dnia, gdy glikemie są najniższe, bo to jest najbezpieczniejsze. Pozdrawiam serdecznie a w razie dodatkowych pytań zapraszam na moją stronę internetową
www.dietoterapia.waw.pl

Dietetyk, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
0

Witam. Podaje ogólne zasady żywienia dla osób z cukrzycą typu 2. Jedz 5-6 posiłków dziennie. Jedz mało, ale często. Nie przejadaj się. Posiłki spożywaj o stałych porach i w jednakowych ilościach każdego dnia. Pamiętaj o zjedzeniu ostatniego posiłku krótko przed snem (zapobiegniesz w ten sposób spadkowi cukru we krwi podczas snu).
Zadbaj, aby dieta była bogata w warzywa (2-3 razy dziennie), owoce (1-3 razy dziennie), nabiał (1-3 razy dziennie).
Klika razy w tygodniu spożywaj ryby i chude mięsa.
Ogranicz spożycie produktów szkodliwych dla Twojego zdrowia: tłuszczów nasyconych (smalec, tłuszcze zwierzęce), cukru (słodkie przekąski, dosładzanie, produkty z mąki pszennej), alkoholu, soli. Pij wodę mineralną, herbatę lub kawę bez cukru- unikaj słodzonych napojów, które są źródłem dodatkowych kalorii.
Spożywaj produkty o niskim indeksie glikemicznym. Im wyższa wartość GI, tym szybciej i o większą wartość wzrośnie Twój „cukier” we krwi. PRODUKTY O NISKIM GI (<55): surowe warzywa i owoce, nasiona słonecznika, pieczywo razowe i pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, nabiał. Poziom glukozy we krwi po spożyciu tych produktów wzrasta powoli. Zapobiega to wahaniom „cukru” we krwi. PRODUKTY O WYSOKIM GI (>55): chipsy, słodycze, cukier, pieczywo pszenne, ryż biały, produkty z mąki pszennej, kukurydza prażona, owoce w syropach, piwo. Produkty te powodują duże wahania „cukru” we krwi i nie są zalecane w diecie. Gotuj al dente, w folii, na parze, grilluj. Unikaj smażenia.
Usuwaj widoczny tłuszcz z mięsa i wędlin.
Pamiętaj, że ruch jest podstawą leczenia. Najlepiej jeśli odbywa się na świeżym powietrzu. Może to być: marsz (np. z kijkami), wolny bieg, jazda na rowerze, pływanie.
Wysiłek fizyczny wymaga dodatkowej porcji złożonych węglowodanów przed, w trakcie i po jego zakończeniu. Zapobiegniesz w ten sposób hipoglikemii (niskiemu stężeniu cukru we krwi). UWAGA! Noś przy sobie coś słodkiego, na wypadek niedocukrzenia (osłabienie, zawroty głowy, pocenie się, uczucie głodu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

Dietetyk medyczny. Absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy