Witam,
pomarańcze mają średni indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez diabetyków, jednak w ograniczonych ilościach. Należy pamiętać, aby ze względu na występowanie cukrów prostych w owocach, nie spożywać ich w godzinach wieczornych.
Pozdrawiam,
Magdalena Borowiec
Dzień dobry. Owoce zawierają cukry: fruktozę i glukozę. Spożycie owoców podnosi poziom glukozy we krwi, mimo to są one źródłem witamin i składników mineralnych, dlatego warto je spożywać. Najlepiej jeść owoce w kilku małych porcjach, niekoniecznie w ostatnim posiłku. Najmniej węglowodanów zawierają: arbuz, grejpfrut, poziomki, truskawki. Polecam je szczególnie. Proszę uważać na winogrona, śliwki, banany, ananasy i wszelkie suszone owoce oraz owoce w syropach, ponieważ mogą znacznie podnosić stężenie glukozy we krwi. Zachęcam również do lektury http://dietetycy.org.pl/14-listopada-swiatowy-dzien-walki-cukrzyca/. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie owoce może jeść osoba chora na cukrzycę? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jedzenie owoców przez osobę chorą na cukrzycę – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie warzywa i owoce nie podnoszą cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie owoców przy cukrzycy – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Jakie owoce mogą jeść osoby chorujące na cukrzycę? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie owoce może spożywać chora na cukrzycę typu 2? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Kiedy mogę spożywać owoce w cukrzycy typu 2? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jakie owoce jeść w cukrzycy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Cukrzyca a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Barbara Paluch
- Jakie owoce można jeść w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
artykuły
Owoce w cukrzycy - jakie owoce jeść i w jakiej ilości?
Owoce w cukrzycy to kontrowersyjny temat, ponieważ
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Czym jest glikemia poposiłkowa?
U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa