Czy produkt Sweet Freedom jest dobry dla cukrzyków?

Witam, podczas pobytu w Anglii znalazłam na tamtejszych półkach taki produkt który nazywa się Sweet Freedom. Jak deklaruje producent jest on w 100% naturalny i jest produkowany z jabłek winogron i chleba świętojańskiego o niskim ideksie glikemiczym i 25% mniej kalorii od cukru. Smakiem i wyglądem przypomina miód. Czy produkty tego typu są dobre dla cukrzyków i czy na polskim rynku znajdę jego odpowiednik?
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Mam wrażenie, że nie ma tego produktu w polskich sklepach. Polecam dla osób chorych na cukrzycę produkt dostępny w Polsce stevię.
Stevia to najzdrowsza alternatywa dla cukru i sztucznych słodzików. W 100% bezkaloryczna i w 100% naturalna, a przy tym od 150 do 400 razy słodsza od cukru - jest jego najlepszym substytutem. Bezpieczna dla zdrowia jest idealnym sposobem by cieszyć się słodkim smakiem napojów i potraw bez obawy o zbędne kalorie.
Produkt powstaje z liści rośliny Stevia Rebaudina Bertoni i jest najzdrowszym, a jednocześnie w 100% naturalnym słodzikiem znanym ludziom na całym świecie.
Stevia jest optymalnym rozwiązaniem dla dbających o linię i zdrowie, a także dla diabetyków. Pomaga nie tylko utrzymać wymarzoną wagę, ale także podnosi poziom energii, i wspomaga aktywność umysłową. W przeciwieństwie do sztucznych słodzików, Stevia nie wzmaga apetytu na słodycze, tłuste dania, tytoń i alkohol.
Ponieważ nie traci smaku pod wpływem temperatury dochodzącej nawet do 240°C, Stevia może być dodawana do pieczenia lub gotowania, dzięki czemu można się cieszyć się słodkim smakiem ulubionej herbaty, ciasta, lodów, deserów czy lemoniady.
Stevia jest przeznaczona dla:
- Dbających o zdrowie
Jest nietoksyczna i w 100% naturalna, co oznacza, że przy jej produkcji nie są dodawane żadne konserwanty czy środki chemiczne.
- Marzących o szczupłej sylwetce
Od 150 do 450 razy słodsza, a przy tym bezkaloryczna, pozwola zredukować dzienną dawkę kalorii, a przy tym pozwala się cieszyć smakiem słodkich napojów i potraw.
- Diabetyków
Stevia nie tylko nie zawiera kalorii i węglowodanów, ale także nie podnosi poziomu cukru we krwi. Cierpiący na cukrzycę typu 1, jak i cukrzycę typu 2, mogą słodzić napoje i dodawać Stevię do potraw bez obawy o wzrost glikemii.
- Kobiet w ciąży
Stevia jest stuprocentowo naturalnym słodzikiem ofiarowanym przez naturę, dlatego nie stwierdzono żadnych przeciwwskazań dla stosowania przez kobiety spodziewające się dziecka.
- Kto jeszcze powinien zainteresować się Stevią?
Przede wszystkim ci, którzy dbają o zęby, ponieważ Stevia nie jest pożywką dla bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy. Zaleca się jej stosowanie jako środka profilaktyki przeciwpróchniczej.
Stevia jest także bezpieczna dla osób z podwyższonym ciśnieniem, gdyż glikozydy stewiolowe zawarte w słodziku nie mają wpływu na ciśnienie tętnicze krwi.
Można zakupić np. tutaj http://www.sostevia.pl/so-stevia.html

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty