Mam wrażenie, że nie ma tego produktu w polskich sklepach. Polecam dla osób chorych na cukrzycę produkt dostępny w Polsce stevię.
Stevia to najzdrowsza alternatywa dla cukru i sztucznych słodzików. W 100% bezkaloryczna i w 100% naturalna, a przy tym od 150 do 400 razy słodsza od cukru - jest jego najlepszym substytutem. Bezpieczna dla zdrowia jest idealnym sposobem by cieszyć się słodkim smakiem napojów i potraw bez obawy o zbędne kalorie.
Produkt powstaje z liści rośliny Stevia Rebaudina Bertoni i jest najzdrowszym, a jednocześnie w 100% naturalnym słodzikiem znanym ludziom na całym świecie.
Stevia jest optymalnym rozwiązaniem dla dbających o linię i zdrowie, a także dla diabetyków. Pomaga nie tylko utrzymać wymarzoną wagę, ale także podnosi poziom energii, i wspomaga aktywność umysłową. W przeciwieństwie do sztucznych słodzików, Stevia nie wzmaga apetytu na słodycze, tłuste dania, tytoń i alkohol.
Ponieważ nie traci smaku pod wpływem temperatury dochodzącej nawet do 240°C, Stevia może być dodawana do pieczenia lub gotowania, dzięki czemu można się cieszyć się słodkim smakiem ulubionej herbaty, ciasta, lodów, deserów czy lemoniady.
Stevia jest przeznaczona dla:
- Dbających o zdrowie
Jest nietoksyczna i w 100% naturalna, co oznacza, że przy jej produkcji nie są dodawane żadne konserwanty czy środki chemiczne.
- Marzących o szczupłej sylwetce
Od 150 do 450 razy słodsza, a przy tym bezkaloryczna, pozwola zredukować dzienną dawkę kalorii, a przy tym pozwala się cieszyć smakiem słodkich napojów i potraw.
- Diabetyków
Stevia nie tylko nie zawiera kalorii i węglowodanów, ale także nie podnosi poziomu cukru we krwi. Cierpiący na cukrzycę typu 1, jak i cukrzycę typu 2, mogą słodzić napoje i dodawać Stevię do potraw bez obawy o wzrost glikemii.
- Kobiet w ciąży
Stevia jest stuprocentowo naturalnym słodzikiem ofiarowanym przez naturę, dlatego nie stwierdzono żadnych przeciwwskazań dla stosowania przez kobiety spodziewające się dziecka.
- Kto jeszcze powinien zainteresować się Stevią?
Przede wszystkim ci, którzy dbają o zęby, ponieważ Stevia nie jest pożywką dla bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy. Zaleca się jej stosowanie jako środka profilaktyki przeciwpróchniczej.
Stevia jest także bezpieczna dla osób z podwyższonym ciśnieniem, gdyż glikozydy stewiolowe zawarte w słodziku nie mają wpływu na ciśnienie tętnicze krwi.
Można zakupić np. tutaj http://www.sostevia.pl/so-stevia.html
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czym zastąpić cukier w diecie? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Czy cukrzyk może zamiast cukru używać miodu? – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Indeks glikemiczny stewii – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Zawartość kalorii w coli zero – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Czy długotrwałe stosowanie słodzika może mieć negatywny wpływ? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Ksylitol zamiast cukru w żywieniu dzieci – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Czym zastąpić cukier? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaki cukier dla przedszkolaka? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jakie owoce przy cukrzycy – odpowiada Mgr Katarzyna Szott