Dzień dobry,
Kawa zbożowa jest produktem o wysokim indeksie glikemicznym, co oznacza, że szybko podnosi poziom cukru we krwi, w związku z tym nie jest wskazana w dużych ilościach u diabetyków. Niemniej jednak raz na jakiś czas może Pani sobie pozwolić na spożycie takiego napoju.
Pozdrawiam!
Kawa zbożowa nie podnosi ciśnienia, jak w przypadku zwykłej kawy (trzeba uważać na to gdy cukrzycy towarzyszy nadciśnienie). Kawa powinna być oczywiście gorzka, dodawany cukier, podnosi gwałtownie poziom cukru we krwi.
Szanowny Panie,
Może Pan spożywać kawę Inkę. Jest ona najmniej kaloryczna spośród innych kaw bezkofeinowych dostępnych na rynku, dodatkowo posiada wiele cennych składników jak np. magnez, fosfor czy żelazo. Przede wszystkim jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który jest zalecany w diecie osób chorych na cukrzycę. Bardzo proszę jej nie słodzić :) Życzę dużo zdrowia i pozdrawiam!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie węglowodany zawiera w sobie kawa zbożowa? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jaki indeks glikemiczny ma inka? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Cukrzyca ciążowa a stosowanie Ksylitol – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Kawa zbożowa a zdrowie – odpowiada Magdalena Rapacka
- Jaką kawę zbożową pić? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy kawa zbożowa jest zdrowsza? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Spożywanie miodu przez osoby chore na cukrzycę – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Kawa a cukrzyca – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Picie kawy zbożowej a fruktozemia – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Czy chorzy na cukrzycę mogą jeść pomarańcze? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec