Kawa zbożowa a zdrowie

Witam, chciałabym się dowiedzieć, czy kawa zbożowa jest zdrowa i można ją pić kilka razy dziennie? Mam 25 lat i jestem osobą zdrową, bardzo lubię pić kawę zbożową, do tego stopnia, że pijam 3-4 kubki dziennie. Czy spożywanie takiej ilości kawy zbożowej może mieć jakieś negatywne skutki? Czy może picie kawy zbożowej przynosi pozytywne efekty zdrowotne? Może jest źródłem jakichś niezbędnych składników odżywczych lub witamin? Ciekawi mnie też, jaki związek ma kawa zbożowa ze zwykłą kawą? Czy wykazuje jakieś podobne właściwości? Czytałam trochę o kawie zbożowej, ale zależy mi na opinii specjalisty w dziedzinie żywienia. Czy rzeczywiście kawa zbożowa jest tak dobra i zdrowa? Czy można przesadzić z ilością kawy zbożowej i czy spożywana w nadmiarze nie zaszkodzi? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
25 LAT ponad rok temu

Witam,
Biorąc pod uwagę aktualny stan wiedzy, kawa zbożowa jest wręcz polecana dla osób w każdym wieku, szczególnie chcących się odchudzić. Dla tych, którzy lubią pić po kilka kubków kawy dziennie jest cudowną alternatywą dla kawy zwykłej, z której ilością jak wiemy, nie wolno przesadzać.
Popularna "zbożówka" ma wiele zalet, jest przede wszystkim źródłem:
- błonnika (stabilizuje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, poprawia pracę jelit, wydłuża uczucie sytości między posiłkami, stanowi element profilaktyki nowotworowej),
- witamin głównie z grupy B (przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego, wpływa na prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, zwiększa przyswajalność magnezu),
- składników mineralnych głównie magnezu (ma działanie antystresowe, poprawia koncentrację, chroni układ nerwowy),
- antyoksydantów (przeciwdziałają procesom starzenia).
Ponadto jest niskokaloryczna (8-14kcal w jednej standardowej porcji), zmniejsza odczucie głodu (dlatego jest polecana w diecie odchudzającej) oraz wspomaga metabolizm.
Kawa zbożowa poza nazwą niewiele ma wspólnego z naturalną kawą. Delikatnie zbliżony smak i aromat, a przede wszystkim kolor nadały przydomek "kawa" zbożowa. Co zawiera w sobie kawa zbożowa? Zazwyczaj jest to mieszanka w różnych proporcjach: jęczmienia, korzenia cykorii, żyta i buraków cukrowych, rzadziej innych składników.
Warto wspomnieć o znaczeniu cykorii. Warzywo to zawiera związki przyspieszające przemianę materii oraz stymulujące spalanie tłuszczów i wiele innych korzystnych właściwości. Ale to już temat na spory artykuł :).
Podsumowując, można Pani pozazdrościć zamiłowania do kawy zbożowej, która nie ma negatywnego wpływu (przede wszystkim ze względu na brak kofeiny) na zdrowie, wręcz przeciwnie, razem z kawą zbożową płyną do Pani same korzyści zdrowotne.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka

0

Witam serdecznie,
przede wszystkim kawa zbożowa to cenne źródło witamin i składników mineralnych (potas, fosfor, magnez, fenolokwasy, fitoterpeny), ale i niezbędnych dla organizmu: węglowodanów, białek i błonnika. Podawana z mlekiem zyskuje na wartości mianowicie zwiększa przyswajalność wapnia i magnezu. Picie kawy zbożowej wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga pracę serca, ma wpływ na budowę kości oraz zębów. Witaminy z grupy B odpowiadają za zdrowy wygląd skóry oraz włosów. Ponad to jest źródłem przeciwutleniaczy, które odpowiadają za walkę ze szkodliwymi wolnymi rodnikami, które odpowiadają za starzenie się skóry oraz nowotwory. Jej picie przyśpiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. Nie zwiera kofeiny dzięki czemu może ją pic każdy. Jednak proszę wziąć pod uwagę jej wysoki Indeks Glikemiczny. Łyżka kawy zbożowej to ok 64 kcal- wypijając trzy kawy dziennie to tak jak zjeść dużego banana. Jej duża ilość może mieć również wpływ na zwiększenia apetytu.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty