Witam,
Biorąc pod uwagę aktualny stan wiedzy, kawa zbożowa jest wręcz polecana dla osób w każdym wieku, szczególnie chcących się odchudzić. Dla tych, którzy lubią pić po kilka kubków kawy dziennie jest cudowną alternatywą dla kawy zwykłej, z której ilością jak wiemy, nie wolno przesadzać.
Popularna "zbożówka" ma wiele zalet, jest przede wszystkim źródłem:
- błonnika (stabilizuje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, poprawia pracę jelit, wydłuża uczucie sytości między posiłkami, stanowi element profilaktyki nowotworowej),
- witamin głównie z grupy B (przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego, wpływa na prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, zwiększa przyswajalność magnezu),
- składników mineralnych głównie magnezu (ma działanie antystresowe, poprawia koncentrację, chroni układ nerwowy),
- antyoksydantów (przeciwdziałają procesom starzenia).
Ponadto jest niskokaloryczna (8-14kcal w jednej standardowej porcji), zmniejsza odczucie głodu (dlatego jest polecana w diecie odchudzającej) oraz wspomaga metabolizm.
Kawa zbożowa poza nazwą niewiele ma wspólnego z naturalną kawą. Delikatnie zbliżony smak i aromat, a przede wszystkim kolor nadały przydomek "kawa" zbożowa. Co zawiera w sobie kawa zbożowa? Zazwyczaj jest to mieszanka w różnych proporcjach: jęczmienia, korzenia cykorii, żyta i buraków cukrowych, rzadziej innych składników.
Warto wspomnieć o znaczeniu cykorii. Warzywo to zawiera związki przyspieszające przemianę materii oraz stymulujące spalanie tłuszczów i wiele innych korzystnych właściwości. Ale to już temat na spory artykuł :).
Podsumowując, można Pani pozazdrościć zamiłowania do kawy zbożowej, która nie ma negatywnego wpływu (przede wszystkim ze względu na brak kofeiny) na zdrowie, wręcz przeciwnie, razem z kawą zbożową płyną do Pani same korzyści zdrowotne.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka
Witam serdecznie,
przede wszystkim kawa zbożowa to cenne źródło witamin i składników mineralnych (potas, fosfor, magnez, fenolokwasy, fitoterpeny), ale i niezbędnych dla organizmu: węglowodanów, białek i błonnika. Podawana z mlekiem zyskuje na wartości mianowicie zwiększa przyswajalność wapnia i magnezu. Picie kawy zbożowej wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga pracę serca, ma wpływ na budowę kości oraz zębów. Witaminy z grupy B odpowiadają za zdrowy wygląd skóry oraz włosów. Ponad to jest źródłem przeciwutleniaczy, które odpowiadają za walkę ze szkodliwymi wolnymi rodnikami, które odpowiadają za starzenie się skóry oraz nowotwory. Jej picie przyśpiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. Nie zwiera kofeiny dzięki czemu może ją pic każdy. Jednak proszę wziąć pod uwagę jej wysoki Indeks Glikemiczny. Łyżka kawy zbożowej to ok 64 kcal- wypijając trzy kawy dziennie to tak jak zjeść dużego banana. Jej duża ilość może mieć również wpływ na zwiększenia apetytu.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Cukrzyca a kawa zbożowa – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Picie kawy zbożowej w ciąży – odpowiada Monika Papuga-Sobczak
- Wpływ kawy na zdrowie – odpowiada Magdalena Rapacka
- Wpływ dużych ilości kawy na zdrowie – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Czy w 17. tygodniu ciąży można pić kawę? – odpowiada Marta Heller-Surowiec
- Picie kawy Inki podczas 10-dniowej diety oczyszczającej – odpowiada Małgorzata Skrzypczak-Stańska
- Ile kofeiny ma kawa parzona? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Czy kawa niszczy organizm? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Kawa a odchudzanie – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Jakie węglowodany zawiera w sobie kawa zbożowa? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
artykuły
Kawa zbożowa - składniki odżywcze, właściwości zdrowotne, przeciwwskazania
Kawa zbożowa to popularny zamiennik tradycyjnej ka
Produkty spożywcze, które uszczęśliwiają
Naturalne sposoby na dobry humor Na rynku dostępne
Co utrudnia wchłanianie minerałów?
Minerały w codziennej diecie By organizm prawidło