Kawę zbożową można uznać za bezpieczną dla zdrowia. Jej składniki m.in.: cykoria, żyto, burak cukrowy znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Ponadto kawa ta jest produktem otrzymywanym na bazie surowców naturalnych, nie modyfikowanych genetycznie (wolnych od GMO). Nie powinna zawierać sztucznych dodatków do żywności, konserwantów, barwników, substancji smakowych, które mogą powodować reakcję alergiczną. Uważać na nią powinny jednak osoby uczulone na gluten.

0

Dzień dobry,

Nie ma przeciwwskazań do picia kawy zbożowej w ciąży - z mlekiem 2% (nie mniej).
Co więcej jeśli kawa zawiera dodatek cykorii, zawierającej inulinę to korzystnie wpływa na pracę jelit.

Proszę tylko nie słodzić więcej niż 1 łyżeczkę i nie stosować w słodzików.

Pozdrawiam,
Aneta Kościołek

0

Witam,
Jak najbardziej w ciąży można pić kawę zbożową, najlepiej z dodatkiem mleka. Dwie filiżanki kawy w ciągu dnia na pewno nie zaszkodzą.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty