Dzień dobry,
Miód dla cukrzyków nie jest wskazany - ma dość wysoki indeks glikemiczny (60) oraz to prawie same węglowodany proste (fruktoza, glukoza) sacharoza. Raz na 1-2 tygodnie 1 łyżka miodu na surowo (np. do sera białego, do chłodnego mleka, herbaty, kawy) nie zaszkodzi, ale jest to tylko dozwolone w wyrównanej glikemii.
Miód nie powinien sie poajwiac w dieci osoby chorej na cukrzyce gdyż zawiera wyłącznie cukry proste oraz ma wysoki indeks glikemiczny. Szczególnie należy unikac napojów słodzonych miodem gdyż mają one jeszcze wyższy indeks glikemiczny niż sam miód.
Witam, wszystko zależy od stopnia wyrównania cukrzycy i wartości cukrów przed i poposiłkowych. Jeśli osoba z cukrzycą ma bardzo dobre wyrównanie cukrzycy, to pomimo tego, iż miód dostarcza cukrów prostych, 1 czy 2 łyżeczki miodu są w diecie dozwolone. Zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl. Serdecznie pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy cukrzyk może zamiast cukru używać miodu? – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Słodzenie kawy miodem – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Słodzenie herbaty miodem – odpowiada Mgr Dorota Barańska
- Jakie owoce może spożywać chora na cukrzycę typu 2? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Miód pszczeli w diecie cukrzyka – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Czy chorzy na cukrzycę mogą jeść pomarańcze? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Codzienne spożywanie miodu – odpowiada Mgr Grzegorz Wichrzycki
- Ile dziennie można spożywać miodu? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jedzenie kanapek z miodem u cukrzyka – odpowiada Mgr Olga Wojtysiak
- Cukrzyca ciążowa a stosowanie Ksylitol – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz