Wskazówki dla grzybiarzy
To zależy do czego ale jest wiele słodkich substancji zawierających także wartości odżywcze - miód, syrop z agawy, dżemy, melasa. Na pewno należy unikać sztucznych słodzików (aspartam, acesulfam i inne tego typu). Mąka gryczana nie zawiera pszenicy ani glutenu.
Cukier może Pani zastąpić: np. ksylitolem, syropem z agawy, miodem, stewią, syropem z brzozy. Mąka gryczana nie zawiera pszenicy, ponieważ jest z gryki.
Pozdrawiam
Witam. Jest wiele sposobów, aby zastąpić cukier w diecie. Zależy też jakie rodzaje potraw chciałaby Pani posłodzić. Np. do ciast, do owsianki/musli itp. świetnie nadają się suszone owoce (figi, daktyle, śliwki, rodzynki) oraz dżemy. Do koktajlu lub napojów miód (ale temperatura takiego napoju nie powinna przekraczać 60 st. C) lub naturalne słodziki takie jak stewia lub ksylitol. Dobrym sposobem, aby osłodzić np. jogurt lub inny deser mleczny są zwykłe banany. Banany można także użyć do ciast, płatków owsianych itp. Mąka gryczana powstaje z gryki, a więc nie ma nic wspólnego z pszenicą. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym zastąpić cukier w diecie? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czym słodzić, by było zdrowo? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy słodzenie herbaty lub kawy jest szkodliwe? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Czy będąc na diecie odchudzającej, można spożywać syrop klonowy? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Zamiana fruktozy na stewię – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Słodzik zamiast miodu – odpowiada Mgr inż. Marcelina Szulżycka
- Insulinooporność a jedzenie słodyczy – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jaki jest najzdrowszy zamiennik cukru? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Szkodliwość słodziku – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska