To zależy do czego ale jest wiele słodkich substancji zawierających także wartości odżywcze - miód, syrop z agawy, dżemy, melasa. Na pewno należy unikać sztucznych słodzików (aspartam, acesulfam i inne tego typu). Mąka gryczana nie zawiera pszenicy ani glutenu.
Cukier może Pani zastąpić: np. ksylitolem, syropem z agawy, miodem, stewią, syropem z brzozy. Mąka gryczana nie zawiera pszenicy, ponieważ jest z gryki.
Pozdrawiam
Witam. Jest wiele sposobów, aby zastąpić cukier w diecie. Zależy też jakie rodzaje potraw chciałaby Pani posłodzić. Np. do ciast, do owsianki/musli itp. świetnie nadają się suszone owoce (figi, daktyle, śliwki, rodzynki) oraz dżemy. Do koktajlu lub napojów miód (ale temperatura takiego napoju nie powinna przekraczać 60 st. C) lub naturalne słodziki takie jak stewia lub ksylitol. Dobrym sposobem, aby osłodzić np. jogurt lub inny deser mleczny są zwykłe banany. Banany można także użyć do ciast, płatków owsianych itp. Mąka gryczana powstaje z gryki, a więc nie ma nic wspólnego z pszenicą. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym zastąpić cukier w diecie? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Zastąpienie cukru przy redukcji – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czym zastąpić cukier, by usunąć owsiki? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Słodzik zamiast miodu – odpowiada Mgr inż. Marcelina Szulżycka
- Czy cukrzyk może zamiast cukru używać miodu? – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Cukier w diecie małego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaki jest najzdrowszy zamiennik cukru? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Ksylitol zamiast cukru w żywieniu dzieci – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Czy słodzenie herbaty lub kawy jest szkodliwe? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak