Witam serdecznie!
Ksylitol to naturalna substancja słodząca uzyskiwana z drzewa brzozy, która zawiera prawie 2 razy mniej kalorii niż cukier - dostarcza średnio 2,4 kcal/g, w porównaniu do zwykłego cukru który dostarcza 4 kcal/g. Może mieć więc zastosowanie dla osób borykających się z nadwagą i otyłością.
W przeciwieństwie do zwykłego cukru, ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym i jest wolniej przetwarzany w organizmie z udziałem insuliny (można stosować u diabetyków). Badania naukowe potwierdzają również dobroczynny wpływ ksylitolu na profilaktykę próchnicy zębów oraz proces odkwaszenia organizmu. Poza tym, ten naturalny słodzik zwiększa przyswajanie wapnia przez kości.
Ksylitol jest uznawany za bezpieczny słodzik dla dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Dostarcza jednak kalorii, więc jak z każdym rodzajem substancji słodzących, nie należy przesadzać z jego spożyciem. Generalnie, należy zmniejszać ilość przyswajanego cukru w diecie.
Pozdrawiam!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Indeks glikemiczny stewii – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Czym słodzić, by było zdrowo? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy długotrwałe stosowanie słodzika może mieć negatywny wpływ? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Czy słodzenie herbaty lub kawy jest szkodliwe? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Czy cukrzyk może zamiast cukru używać miodu? – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Czym zastąpić cukier w diecie? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Czym zastąpić cukier? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Słodzik zamiast miodu – odpowiada Mgr inż. Marcelina Szulżycka
- Tylko dwie kalorie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik