Dieta kobiety w ciąży
Witam serdecznie!
Ksylitol to naturalna substancja słodząca uzyskiwana z drzewa brzozy, która zawiera prawie 2 razy mniej kalorii niż cukier - dostarcza średnio 2,4 kcal/g, w porównaniu do zwykłego cukru który dostarcza 4 kcal/g. Może mieć więc zastosowanie dla osób borykających się z nadwagą i otyłością.
W przeciwieństwie do zwykłego cukru, ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym i jest wolniej przetwarzany w organizmie z udziałem insuliny (można stosować u diabetyków). Badania naukowe potwierdzają również dobroczynny wpływ ksylitolu na profilaktykę próchnicy zębów oraz proces odkwaszenia organizmu. Poza tym, ten naturalny słodzik zwiększa przyswajanie wapnia przez kości.
Ksylitol jest uznawany za bezpieczny słodzik dla dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Dostarcza jednak kalorii, więc jak z każdym rodzajem substancji słodzących, nie należy przesadzać z jego spożyciem. Generalnie, należy zmniejszać ilość przyswajanego cukru w diecie.
Pozdrawiam!
Witam,
Tak, zdecydowanie ksylitol będzie lepszym rozwiązaniem. Ksylitol jest cukrem z brzozy wytwarzanym w Finlandii. Jest podobny do zwykłego cukru ale ma odmienne działanie: zwykły cukier działa na zwiększenie populacji bakterii (powoduje próchnicę), powoduje fermentację w jelitach, ma wysoki indeks glikemiczny (szybko podnosi cukier we krwi- przyczyniając się do tworzenia tkanki tłuszczowej). Ksylitol jest cukrem o zastosowaniu bakteriobójczym ( można z niego wykonywać roztwory wodne jako płukanki do ust i gardła), przeciwdziała próchnicy, ma niski indeks glikemiczny i niższą kaloryczność niż biały cukier ( nie przyczynia się do powstawania nadwagi, otyłości).
Jest on jednak dalej cukrem w związku z czym jeżeli będziemy go nadużywać możemy spowodować biegunkę.
Pozdrawiam
Sylwia Strojek
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Indeks glikemiczny stewii – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czym słodzić, by było zdrowo? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czym zastąpić cukier w diecie? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Czy cukrzyk może zamiast cukru używać miodu? – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Czy słodzenie herbaty lub kawy jest szkodliwe? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Słodzik zamiast miodu – odpowiada Mgr inż. Marcelina Szulżycka
- Czy długotrwałe stosowanie słodzika może mieć negatywny wpływ? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Jaki cukier dla przedszkolaka? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Węglan amonu, karagen, cytrynian wapnia, difosforan disodowy i wodorowęglan sodu na etykiecie produktu dla dzieci – odpowiada Mgr Monika Konieczna