Ksylitol zamiast cukru w żywieniu dzieci

Czy zamiast cukru, można dziecku słodzić potrawy ksylitolem? Ostatnio spotkałam się ze stwierdzeniem, że jest dla maluchów lepszy. Co to właściwie jest, czym rózni się od bialego cukru i jakie ma skutki uboczne?
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie!

Ksylitol to naturalna substancja słodząca uzyskiwana z drzewa brzozy, która zawiera prawie 2 razy mniej kalorii niż cukier - dostarcza średnio 2,4 kcal/g, w porównaniu do zwykłego cukru który dostarcza 4 kcal/g. Może mieć więc zastosowanie dla osób borykających się z nadwagą i otyłością.

W przeciwieństwie do zwykłego cukru, ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym i jest wolniej przetwarzany w organizmie z udziałem insuliny (można stosować u diabetyków). Badania naukowe potwierdzają również dobroczynny wpływ ksylitolu na profilaktykę próchnicy zębów oraz proces odkwaszenia organizmu. Poza tym, ten naturalny słodzik zwiększa przyswajanie wapnia przez kości.

Ksylitol jest uznawany za bezpieczny słodzik dla dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Dostarcza jednak kalorii, więc jak z każdym rodzajem substancji słodzących, nie należy przesadzać z jego spożyciem. Generalnie, należy zmniejszać ilość przyswajanego cukru w diecie.

Pozdrawiam!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty