Tylko dwie kalorie?

Usłyszałam od koleżanki studiującej chemię, że kilogram znanych cukierków „Tylko dwie kalorie” ma więcej kalorii niż kilogram cukru. Czy to możliwe i czy faktycznie można swobodnie jeść niskokaloryczne czekolady, wafelki itp.?
ponad rok temu

Rzeczywiście kilogram znanych cukierków ,,Tylko dwie kalorie’’ to prawie 3900 kcal, z czego 98% stanowią węglowodany, czyli cukry. Dla porównania kilogram czystego cukru  to około 4050 kcal. Nie ma zatem różnicy, czy zjadamy łyżeczkę cukru, czy dwa ,,niskokaloryczne’’ cukierki – jest to taka sama dodatkowa porcja energii w naszym jadłospisie. Podobnie jest ze słodyczami ,,light’’: czekoladą, wafelkami, cukierkami itp. Wprawdzie nie zawierają one cukru, który zastępuje się słodzikami, ale mają za to więcej tłuszczu. W rezultacie ich wartość energetyczna zbliżona jest do ich konwencjonalnych odpowiedników, zazwyczaj jest to ponad 500 kcal w 100 g. Tymczasem aby produkt można było nazwać ,,niskokalorycznym’’, powinien mieć przynajmniej 30% kalorii mniej od tradycyjnego. Często takich słodyczy zjadamy więcej, usprawiedliwiając się ich ,,dietetycznym’’ charakterem. Wątpliwości budzi również nadmierne spożywanie syntetycznych substancji słodzących, kóre mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie.

0
Mgr inĹź. Marta Michalak-Tomasik
Mgr inĹź. Marta Michalak-Tomasik

Tak jest to możliwe. Produkty niskokaloryczne zawierają zamienniki cukru typu słodziki, ktorych działnienie na organizm może nie być korzyste.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty