Rzeczywiście kilogram znanych cukierków ,,Tylko dwie kalorie’’ to prawie 3900 kcal, z czego 98% stanowią węglowodany, czyli cukry. Dla porównania kilogram czystego cukru to około 4050 kcal. Nie ma zatem różnicy, czy zjadamy łyżeczkę cukru, czy dwa ,,niskokaloryczne’’ cukierki – jest to taka sama dodatkowa porcja energii w naszym jadłospisie. Podobnie jest ze słodyczami ,,light’’: czekoladą, wafelkami, cukierkami itp. Wprawdzie nie zawierają one cukru, który zastępuje się słodzikami, ale mają za to więcej tłuszczu. W rezultacie ich wartość energetyczna zbliżona jest do ich konwencjonalnych odpowiedników, zazwyczaj jest to ponad 500 kcal w 100 g. Tymczasem aby produkt można było nazwać ,,niskokalorycznym’’, powinien mieć przynajmniej 30% kalorii mniej od tradycyjnego. Często takich słodyczy zjadamy więcej, usprawiedliwiając się ich ,,dietetycznym’’ charakterem. Wątpliwości budzi również nadmierne spożywanie syntetycznych substancji słodzących, kóre mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie.
Tak jest to możliwe. Produkty niskokaloryczne zawierają zamienniki cukru typu słodziki, ktorych działnienie na organizm może nie być korzyste.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy produkty light zawierają rakotwórczy aspartam? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Zawartość kalorii w coli zero – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Indeks glikemiczny stewii – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Ksylitol zamiast cukru w żywieniu dzieci – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Mam problem ze słodyczami, ważę 120 kg – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Produkty dla diabetyków a ciąża – odpowiada Maciej Pawłowski
- Czym słodzić, by było zdrowo? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jak pozbyć się chęci na słodycze ? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć, aby nie powrócił efekt jo-jo? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Czy lody naprawdę można jeść bez wyrzutów sumienia? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik