Produkty ,,light” powinny mieć przynajmniej 30% mniej kalorii od swoich tradycyjnych odpowiedników. ,,Powinny’’, ponieważ często mają nawet wyższą kaloryczność, tak jak to jest w przypadku czekolad ,,light’’, które wprawdzie nie zawierają cukru, ale mają za to więcej tłuszczu. Wybierając produkty light, powinniśmy starannie czytać etykiety informujące o składzie. Brak cukru lub tłuszczu rekompensowany jest w nich różnego rodzaju dodatkami do żywności: słodzikami, jak wspomniany przez Panią aspartam, wypełniaczami, konserwantami, zagęstnikami i innymi polepszaczami. Musimy zdecydować, czy chcemy ,,faszerować’’ się takimi dodatkami o wątpliwych walorach zdrowotnych. Ze świata nauki docierają coraz częściej informacje o szkodliwym, wręcz rakotwórczym, działaniu niektórych dodatków do żywności. Jadając wyłącznie produkty odtłuszczone, narażamy się na niedobory witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Lepiej zjeść mniejszą porcję produktu naturalnego lub wybierać produkty naturalnie niskokaloryczne, takie jak: warzywa, owoce czy wysokobłonnikowe przekąski.
Witam.
Substancje słodzące takie jak np.aspartam, muszą zostać wymienione w liście składników danego produktu. Proszę zatem uważnie czytać etykiety.
Pozdrawiam
Zawsze należy czytać etykiety. Nie tylko dowie się z nich Pani czy owy aspartam czy też inna substancja chemiczna jest dodana do produkty, ale także znajdzie Pani informacje o rzeczywistej kaloryczności oraz składzie danego wyrobu. Często producenci oszukują konsumentów i pod nazwą fit wprowadzają na rynek wiele produktów z odchudzaniem nie mającym nic wspólnego. Warto zauważyć, że w dietach redukcyjnych chodzi przede wszystkim o wyeliminowanie węglowodanów prostych - one przyczyniają się w głównej mierze do odkładania tkanki tłuszczowej oraz związane są z występowanie wielu chorób (cukrzyca, insulinooporność). Dodatkowo mają właściwości uzależniające. Najlepiej byłoby zrezygnować z nich w ogóle. Należy także pamiętać, że produkty o obniżonej kaloryczności, najczęściej są bardziej przetworzone chemicznie, zawierają w sobie dużo więcej niepotrzebnych substancji - których działanie może być różne na organizm. Najlepiej wybierać produkty jak najbardziej naturalne. Radzimy także nie kupować nabiału odtłuszczonego do zera. Jest on pozbawiony cennych składników odżywczych, m.in. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dodatkowo produkty o większej zawartości tłuszczu dają większe uczucie sytości, są dłużej przez organizm trawione, przez co dłużej czujemy się najedzeni. Ważne jest, aby dieta była dobrze zbilansowana. To w dużej mierze pozwala na zminimalizowanie chęci sięgania po przekąski. Utrata masy ciała nie jest procesem na krótką metę, najlepiej tak przygotować jadłospisy, aby móc wprowadzić nowe nawyki żywieniowe na stałe. Na pewno łatwiej będzie to osiągnąć na bazie naturalnych produktów.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Witam .Należy czytać etykiety takie produkty jak aspartam muszą być wymienione na etykiecie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy produkty light są skuteczne? – odpowiada Mgr Baszar El-Helou
- Produkty low fat - czy warto je spożywać? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Tylko dwie kalorie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Właściwości odżywcze bułek graham i produktów mlecznych typu light – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy produkty wegańskie są zdrowsze? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Czy twaróg kupowany w plastikowych opakowaniach jest niezdrowy? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Dieta niskofosforanowa – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Czy produkty drobiowe mogą zawierać gluten, nabiał i soję? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Wartości odżywcze łososia – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Czy produkty light są zdrowe? – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Odchudzanie w cukrzycy
Według badań, na świecie liczba osób otyłych jest
Produkty, które są zdrowe i mogą doprowadzić do miażdżycy vs. produkty, które prowadzą do miażdżycy, a które mogą uratować ci życie
Ogólnodostępne płatki śniadaniowe Wiele spośród do
Mniej smalcu, więcej oliwy z oliwek. Jak zmieniło się nasze podejście do przyjemności z jedzenia?
Częściej sięgamy dziś po pieczywo pełnoziarnis