Produkty light mogą być pomocnicze w rozszerzeniu jadłospisu. Musimy pamiętać jednak o tym, aby czytać etykiety. Istnieją bowiem małe luki prawne, które nagminnie wykorzystują producenci. Aby produkt był uznawany za produkt light producent może wybrać kilka dróg obniżenia jego wartości. Producent może albo obiniżyć ilość tłuszczu albo obniżyc ilość kalorii. Bardzo często bywa tak, że producent zupełnie rezygnuje z dodania cukru do produktu zastępujac go słodzikiem. W zamian za to, aby produkt nie stracił swoich wartości zwiękasz ilość tłuszczy. Przeważnie prowadzi to do sytuacji, w której produkt jest jeszcze gorszy niż jego pierwotna wersja. Zdaża się nawet, że niektóre produkty light mają wiecej kalorii, niż produkty niedietetyczne. Produkty spełniają wymogi prawne, ale mają więcej tłuszczów. Podsumowujac w przypdku poszukiwania produktów light powinniśmy skupiać sie na czytaniu etykiet.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty