Produkty low fat - czy warto je spożywać?

Witam! Mam 23 lata, ważę 83 kg przy wzroście 166cm wzrostu. Zdaję sobie sprawę, że to bardzo dużo. Wielokrotnie próbowałam różnych sposobów, lecz nie zawsze okazywały się one skuteczne. Teraz małymi krokami chcę dojść do normalnej wagi. Stosuję zasadę 5 posiłków. Codziennie zapewniam sobie trochę ruchu. Ograniczyłam słodycze i niezdrowe dania typu fast food. Czasem, gdy napada mnie wilcza ochota na jakiś przysmak, robię sobie dobre cappucino, bądź jem smaczny jogurt. Moje pytanie brzmi, czy odchudzając się, powiedzmy w moim wypadku, gdzie staram się stosować dietę 1500kcal, warto spożywać produkty low fat? Np. mleko 0% tłuszczu bądź jogurt low fat, który ma o połowę mniej kalorii niż normalna wersja tego jogurtu. Proszę o radę. Pozdrawiam
23 LAT ponad rok temu

Witam,

Pani masa ciała wskazuje na otyłość. Bardzo dobrze, że zaczęła Pani dbać o prawidłowy styl życia- zdrowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną.

Do żywności typu light należą produkty do których na miejsce składników o zmniejszonej ilości dodawane są inne np. prozdrowotne takie jak błonnik, składniki mineralne czy witaminy, ale również dodawane jest białko, węglowodany lub też składnik ten nie jest zastępowany niczym. Warto wspomnieć, że czasami produkt „light” ma stosunkowo niewiele mniej kalorii niż jego pełnowartościowy odpowiednik lub żywność traktowana jako kaloryczna np. wafelek czy czekolada.

Niektóre produkty typu ligh są godne polecenia np. majonez „light” o zawartości tłuszczu prawie 50% mniejszym niż w pełnej wersji, inne jednak zwodzą nas tylko nazwą. Należy więc uważnie czytać etykiety.

Nie można też odżywiać się wyłącznie żywnością light. Stwarza ona, zagrożenie niedoborów niektórych składników np. jogurt 0% tłuszczu, który mimo iż jest niskokaloryczny nie powinien być wyłącznym produktem mlecznym spożywanym w całodziennej racji pokarmowej. Bez tłuszczu nasz organizm nie jest w stanie wchłonąć witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminy A, D, E i K. Znacznie korzystniej jest sięgać po produkty mleczne półtłuste, które zarówno dostarczają mniejszą ilość tłuszczu jak i pozwalają na swobodne wchłanianie składników mineralnych i witamin. Niektóre składniki tej żywności mogą być też przyczyną alergii, dlatego uważnie wybieraj produkty. Czasem produkty „light” mylony jest z innymi np. „slim”, „fitness”, „sport” lub „fit”, których zwartość kaloryczna może nie być zmniejszona, a dodany jest składnik wspomagający wysiłek fizyczny.

Żywność typu „light” powinna być raczej uzupełnieniem racjonalnej diety, w celu zmniejszenia ilości cukru czy cholesterolu w codziennym jadłospisie. Pamiętaj, że tylko racjonalna, prawidłowo zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna są gwarancją uzyskania prawidłowej masy ciała.

Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty