Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem

Witam serdecznie.
Najbardziej kaloryczne są produkty z dużą zawartością tłuszczu (1 g tłuszczu= 9 kcal). Proszę zadbać, aby w diecie znajdowały się tz. "dobre tłuszcze" pochodzenia roślinnego (np.olej rzepakowy, oliwa z oliwek). Można je dodawać na surowo np. do sałatek. Zachęcam do spożywania wysokoenergetycznych przekąsek (np. orzechy włoskie, nasiona słonecznika, pestki dyni). Produkty te oprócz dużej wartości energetycznej cechuje wysoka zawartość witamin i składników mineralnych. Proponuję również posiłki tj. owsianka z owocami i nasionami słonecznika; kanapka z pełnowartościowego pieczywa, sera białego i szczypiorku. Na obiad zachęcam do spożywania np. kaszy gryczanej, ryżu brązowego, makaronu razowego oraz mięsa, które dostarcza np. białka potrzebnego między innymi do budowy mięśni.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty