Witam serdecznie.
Najbardziej kaloryczne są produkty z dużą zawartością tłuszczu (1 g tłuszczu= 9 kcal). Proszę zadbać, aby w diecie znajdowały się tz. "dobre tłuszcze" pochodzenia roślinnego (np.olej rzepakowy, oliwa z oliwek). Można je dodawać na surowo np. do sałatek. Zachęcam do spożywania wysokoenergetycznych przekąsek (np. orzechy włoskie, nasiona słonecznika, pestki dyni). Produkty te oprócz dużej wartości energetycznej cechuje wysoka zawartość witamin i składników mineralnych. Proponuję również posiłki tj. owsianka z owocami i nasionami słonecznika; kanapka z pełnowartościowego pieczywa, sera białego i szczypiorku. Na obiad zachęcam do spożywania np. kaszy gryczanej, ryżu brązowego, makaronu razowego oraz mięsa, które dostarcza np. białka potrzebnego między innymi do budowy mięśni.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Może Pani również skorzystać z Nutridrinków wysokokalorycznych dostępnych w aptekach.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie oleju słonecznikowego w diecie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak przytyć na diecie wegetariańskiej? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy ziarna słonecznika należą do zdrowych przekąsek? – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Sposoby na przybranie na wadze – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Co spożywać na śniadanie na diecie redukcyjnej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie przekąsek podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Utrata wagi przy karmieniu piersią – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Produkty najlepsze na śniadanie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie produkty wykluczyć przy insulinooporności? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie są skutki jedzenia fast-foodów w nadmiarze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska