Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem
Witam serdecznie.
Najbardziej kaloryczne są produkty z dużą zawartością tłuszczu (1 g tłuszczu= 9 kcal). Proszę zadbać, aby w diecie znajdowały się tz. "dobre tłuszcze" pochodzenia roślinnego (np.olej rzepakowy, oliwa z oliwek). Można je dodawać na surowo np. do sałatek. Zachęcam do spożywania wysokoenergetycznych przekąsek (np. orzechy włoskie, nasiona słonecznika, pestki dyni). Produkty te oprócz dużej wartości energetycznej cechuje wysoka zawartość witamin i składników mineralnych. Proponuję również posiłki tj. owsianka z owocami i nasionami słonecznika; kanapka z pełnowartościowego pieczywa, sera białego i szczypiorku. Na obiad zachęcam do spożywania np. kaszy gryczanej, ryżu brązowego, makaronu razowego oraz mięsa, które dostarcza np. białka potrzebnego między innymi do budowy mięśni.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Może Pani również skorzystać z Nutridrinków wysokokalorycznych dostępnych w aptekach.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy ziarna słonecznika należą do zdrowych przekąsek? – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Co spożywać na śniadanie na diecie redukcyjnej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta 2000 kcal a jadłospis – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jakie płatki wybrać na śniadanie? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Produkty najlepsze na śniadanie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Produkty przyspieszające odchudzanie – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Jakie produkty spożywcze mają korzystny wpływ na sprawność seksualną? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Sposoby na przybranie na wadze – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Sery kanapkowo-sałatkowe na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
- Wczesna pora wstawania a spożycie pierwszego posiłku – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska