Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Witam.Śniadanie powinno dać energię na początek dnia, dlatego najlepiej spożywać je do godziny od przebudzenia. Istotne jest, aby było pełnowartościowe. W tym celu polecam: owsiankę z orzechami/ nasionami słonecznika/ suszonymi owocami; jajecznice na parzę; kanapki z wędliną drobiową i warzywami; sałatki z warzyw i jogurtu naturalnego z dodatkiem otrębów np. żytnich. Po porady żywieniowe oraz pomysły na posiłki zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
Mgr Anna Czyż Dietetyk, Bydgoszcz
37 poziom zaufania

Śniadanie w zdrowym odchudzaniu powinno składać się z bazy węglowodanowej o stopniowym uwalnianiu energii: czyli do wyboru ciemne pieczywo, kasze (gryczana/jaglana), ryż brązowy, płatki (owsiane, jaglane, gryczane, musli bez cukru), do tego dodatek warzywny i/lub owocowy (ok 100-150g) + nabiał (jogurty, kefiry, maślanki, niewielka ilość twarożku) lub 1 małe jajko lub 2 grubsze plasterki szynki drobiowej + produkt tłuszczowy (łyżeczka/łyżka oleju najlepiej lnianego lub orzechów/słonecznika/pestek dyni). A przed śniadaniem szklanka wody z sokiem z cytryny.Powodzenia :)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty