Czy produkty wegańskie są zdrowsze?

Witam, czy produkty wegańskie/wegetariańskie w sieci kaufland takie jak nuggets, parówki czy ser są zdrowe? Po czym moge ocenić czy dany produkt jest lepszej/gorszej jakości? Oraz czy polecacie je państwo w diecie?
MĘŻCZYZNA, 20 LAT ponad rok temu

Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?

Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.

Witam, najlepszym sposobem na sprawdzenie czy dany produkt jest zdrowszy jest dokładne czytanie etykiety. Generalna zasada jest taka, że im krótszy skład i im mniej dodatków (konserwantów, barwników, emulgatorów i innych substancji) tym lepiej. Produkty wysokiej jakości takich składników nie powinny zawierać.

Należy zwrócić też uwagę na ilość i rodzaj występujących tłuszczów (jak najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów typu trans). Produkt nie powinien zawierać:
- cukru dodanego (również syropu glukozowo-fruktozowego, glukozy, fruktozy itp.), soli lub sodu i wybierać produkty z najniższą zawartością tych składników
- tłuszczu/oleju palmowego.

Warto wspomnieć, że składniki w produkcie są wymieniane w kolejności od największej do najmniejszej jego zawartości w produkcie. Jeśli na opakowaniu produktu jest informacja, że jest to produkt wegański, wegetariański, bio, eko czy light nie znaczy, że jego skład jest idealny. Jedynym sposobem, aby się o tym przekonać jest czytanie etykiety. Proszę również sprawdzać datę przydatności do spożycia.

Pozdrawiam,
Anita Wudarczyk
http://anitawudarczyk.pl/

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Proszę Pana,

niestety nie można uznać, że dany produkt jest zdrowszy wyłącznie ze względu na to, że jest wegański. Produkty wegańskie są przeznaczone do spożycia dla osób, które z różnych względów unikają w żywności dodatków pochodzenia zwierzęcego, jak mleko, jaja, mięso.

O tym, czy dany produkt jest wartościowy decyduje jego skład, dlatego tak ważne jest czytanie etykiet. Często producenci, aby poprawić walory smakowe, zapachowe czy konsystencję dodają wielu niepotrzebnych substancji, których należałoby unikać w swojej diecie (emulgatorów, zagęstników, barwników, cukrów, w tym syropu glukozowo-fruktozowego i tłuszczy – nasyconych i typu trans).

Generalnie przy wyborze każdego produktu warto trzymać się zasady, że im krótsza jest lista składników, tym lepiej.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

Warto również przeczytać: Wegetarianizm, weganizm, semiwegetarianizm – kilka słów o diecie bez mięsa

mojdietetyk.pl/artykuly/dzien-bez-miesa.html?c=6

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty