Tłuszcze utwardzone w produktach spożywczych

Dzień dobry. Przeczytałam ostatnio, że w Polsce producenci nie mają obowiązku informowania na etykietach o tym, że stosują w swoich produktach tłuszcze utwardzone i w składzie mogą napisać tylko 'tłuszcz roślinny'. Jak więc samemu ocenić, czy tłuszcz utwardzony został dodany czy nie? Czy to, że produkt w którego skład wchodzą tłuszcze roślinne jest ciałem stałym (np. ciastka, sosy i zupy w proszku) może nam coś podpowiedzieć? Czy raczej nie jest to powiązane? Jak sprawa ma się do lodów?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Dieta przed ciążą

Najczęściej jest to określone jako tłuszcz roślinny utwardzany, czy rafinowany. Powszechnie znajduje się w czekoladach, batonach i słodyczach. Jest też stosowany przy produkcji wyrobów cukierniczych takich jak ciastka (nawet te określane jako dietetyczne, czy owsiane), drożdżówki a także w produktach typu paszteciki, rogaliki itd. Margaryny roślinne i wszelkie tłuszcze do pieczenia czy smażenia w kostkach są jego źródłem. Warto też zwrócić uwagę na zawartość tłuszczów nasyconych w produktach bo tłuszcze trans to też są tłuszcze nasycone. Generalnie jeśli tłuszcz roślinny jest ciałem stałym to zawiera tłuszcze trans. Jeśli chodzi o lody - niestety często zawierają te tłuszcze. Trzeba patrzeć na skład - na szczęście w większości przypadków tłuszcze te są wymieniane.

0

witam serdecznie, produkty z utwardzonymi olejami roślinnymi mają w temperaturze pokojowej konsystencję stałą. Informacją na temat tego, czy w danym produkcie są utwardzone tłuszcze i w jakiej ilości, jest oznaczenie tłuszczu typu trans na opakowaniach produktów spożywczych.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty