Witam serdecznie,
1 średniej wielkości banan dostarcza około 120 kcal i prawie 30 g węglowodanów. Dla porównania taka sama ilość jabłka dostarcza 55 kcal i 15 g węglowodanów, a brokuł 30 kcal i 6 g węglowodanów.
Jak widać banany należą do owoców o wysokiej zawartości cukrów i należy je jadać w ograniczonych ilościach, gdyż podnoszą poziom cukru we krwi. Dziesięc bananów to ponad 1200 kcal i 300 g cukru. Dlatego zalecana dzienna ilość owoców to 3 porcje, co odpowiada 3 bananom. Warzywa natomiast są mniej klaoryczne i powinno się ich zjeść przynajmniej 4-5 porcji dziennie. Najlepiej jeśli w ramach dozwolonej pocji owoców, znajdą się różne owoce, a nie tylko banany. Im bardziej urozmaicona dieta, tym więcej składników odżywczych otrzymuje organizm i tym mniejsze ryzyko przedawkowania któregoś z nich.
Radziłabym ograniczenie ilości przyjmowanych bananów do 1 sztuki dziennie i spożywanie innych owoców np. jabłek, pomarańczy, grejpfrutów, gruszek i innych.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jedzenie owoców przez osobę chorą na cukrzycę – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie owoców w czasie diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spożywanie bananów podczas diety odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta redukcyjna a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Banan w diecie redukcyjnej – odpowiada Dr Anna Brinken
- Spożywanie owoców przy cukrzycy – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Zapotrzebowanie kaloryczne dla 16-latka przy niskiej aktywności fizycznej – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Ile posiłków powinnam spożywać dziennie? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaki powinien być rozkład węglowodanów na posiłki? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Zawartość cukru w bananach – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)