Dzień dobry,
Sól z Himalajów zawiera nie tylko sód i nadaje słony smak, ale także zawiera spore ilości składników mineralnych i innych pierwiastków. Jednakże aby pokryć dziennie zapotrzebowanie na składniki mineralne z soli to należałoby jej spożywać bardzo dużo.
Należy pamiętać że sól można zastąpić ziołami, a składniki mineralne występują w wodzach średniozmineralizowanych, kaszach, warzywach i owocach.
Nadmiar soli jest niewskazany osobom z chorobami układu krążenia i niewydolnością nerek.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek
Witam serdecznie!
Tradycyjna sól kuchenna jest suszona w temperaturze około 650 st. C, co niszczy jej naturalne struktury. W 97,5% składa się z chlorku sodu, natomiast pozostałą część stanowią dodatki. Jest to więc produkt przetworzony. Natomiast sól himalajska jest wolna od zanieczyszczeń i nie jest w żaden sposób przetwarzana chemicznie - stąd jest z pewnością zdrowsza dla naszego organizmu i jest lepszą alternatywą niż tradycyjna sól. Ma biało różowy kolor, zależny od koloru skały z której pochodzi. Im bardziej różowa barwa, tym większa zawartość żelaza w soli.
Ogółem, sól himalajska zawiera ponad 80 składników mineralnych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym kontrolowania zawartości wody w ciele. Ilość soli w diecie trzeba ograniczać, ale jeśli już solimy, na pewno warto sięgnąć właśnie po sól z Himalajów.
Dzień dobry!
Sól himalajska swoją cenę zawdzięcza unikalnym właściwościom. Sól ta była przedmiotem kompleksowych badań medycznych z których wynika, że zawarte w niej 84 pierwiastki i mikroelementy, które dzięki drobnym cząsteczkom, mogą łatwo być wchłaniane przez komórki organizmu ludzkiego, a co się z tym wiąże poddane procesowi metabolizmu. Sól himalajska uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie, a używana do peelingu świetnie złuszcza naskórek.
Pozdrawiam!
Ania Kuczkin
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy sól himalajska jest bardziej szkodliwa od zwykłej soli? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy w soli morskiej niejodowanej występuje wystarczająca ilość naturalnego jodu? – odpowiada Wiktoria Kłos (Kreft)
- Składniki pokarmowe soli i pieprzu – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Czy stosowanie różowej soli himalajskiej jest zdrowsze od stosowania zwykłej soli? – odpowiada Mgr Małgorzata Mięsowicz
- Która sól jest zdrowsza? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak stosować sól himalajską na odchudzanie? – odpowiada Mgr inż. Joanna Jazgar
- Jaką wodę pić w ciąży? – odpowiada Urszula Forenc
- Która kasza jest najzdrowsza? – odpowiada Magdalena Rapacka
- Jakie wody mineralne wybierać? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy wybór wody ma jakieś znaczenie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Sól - właściwości, dzienna dawka, jak ograniczyć spożycie soli, skutki nadmiaru
Sól to najpopularniejsza przyprawa na świecie, sto
Sól kamienna - właściwości, rodzaje, zastosowanie i objawy nadmiaru
Sól kamienna to skała zbudowana z minerału zwanego
Minerały w jedzeniu - jakie produkty są bogate w minerały?
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f