Czy sól himalajska jest bardziej szkodliwa od zwykłej soli?

Witam dużo słyszy się o soli himalajskiej różowej ze to zdrowa sól itd. A jednak nie jest wcale tak różowo.czytalam ze to pic na wodę ze sól himalajska jest tak samo szkodliwa jak zwykła kuchenna. Którą sól wybrać? Zwykł a kuchenna morska czy himalajska?
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Źródła nienasyconych kwasów omega-3

Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.

Najgorsza jest sól rafinowana. Szkodliwy jest na pewno nadmiar każdej soli.
Sól himalajska jest uważana za najczystszą sól wydobywaną ręcznie, nieoczyszczaną i bogatą w minerały. Oprócz chlorków i magnezu zawiera ona siarczany i żelazo.
Najzdrowsza sól to sól morska nierafinowana. Ma stosunkowo niską zawartość sodu. Zawiera również magnez, lit, selen, cynk i jod, bo powstaje przez odparowanie wody morskiej. Ma szary kolor i jest lekko wilgotna. Odznacza się intensywnym smakiem, dlatego można jej używać mniej niż soli kuchennej.

Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/

0

Dzień dobry,

żadnej soli nie należy używać w nadmiernej ilości. Jeżeli zachowa Pani umiar to można stosować zwykła sól kuchenną. jeżeli ma Pani tendencje do dużego spożywania soli to wówczas można korzystać z soli sodowo - potasowej.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty