Źródła nienasyconych kwasów omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.
Najgorsza jest sól rafinowana. Szkodliwy jest na pewno nadmiar każdej soli.
Sól himalajska jest uważana za najczystszą sól wydobywaną ręcznie, nieoczyszczaną i bogatą w minerały. Oprócz chlorków i magnezu zawiera ona siarczany i żelazo.
Najzdrowsza sól to sól morska nierafinowana. Ma stosunkowo niską zawartość sodu. Zawiera również magnez, lit, selen, cynk i jod, bo powstaje przez odparowanie wody morskiej. Ma szary kolor i jest lekko wilgotna. Odznacza się intensywnym smakiem, dlatego można jej używać mniej niż soli kuchennej.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/
Dzień dobry,
żadnej soli nie należy używać w nadmiernej ilości. Jeżeli zachowa Pani umiar to można stosować zwykła sól kuchenną. jeżeli ma Pani tendencje do dużego spożywania soli to wówczas można korzystać z soli sodowo - potasowej.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy w soli morskiej niejodowanej występuje wystarczająca ilość naturalnego jodu? – odpowiada Wiktoria Kłos (Kreft)
- Czy zaleca się spożywanie soli morskiej? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy stosowanie różowej soli himalajskiej jest zdrowsze od stosowania zwykłej soli? – odpowiada Mgr Małgorzata Mięsowicz
- Jak stosować sól himalajską na odchudzanie? – odpowiada Mgr inż. Joanna Jazgar
- Dieta dla taty, u którego zdiagnozowano nowotwór dróg żółciowych i wątroby – odpowiada Eliza Gosławska
- Właściwości soli z Himalajów – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy to prawda, że sól himalajska jest zdrowa? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy nadmiar soli morskiej może zaszkodzić dziecku? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jakimi przyprawami zastąpić sól? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Może trzeba tylko używać soli gruboziarnistej np. himalajskiej? – odpowiada Pawe Żmuda-Trzebiatowski
artykuły
Sól kamienna - właściwości, rodzaje, zastosowanie i objawy nadmiaru
Sól kamienna to skała zbudowana z minerału zwanego
Siarczan magnezu, czyli sól Epsom - działanie, właściwości i zastosowanie
Siarczan magnezu jest substancją znaną pod różnymi
Sól morska, pieprz czarny i cytryna - właściwości mikstury
Jeśli myślisz, że czarny pieprz i sól morska to zw