Witam,
Bardzo dobrze, że zmieniła Pani sól w kuchni. Sól morska jest dobrym wyborem, natomiast ze względu na zanieczyszczenia mórz metalami ciężkimi na przestrzeni lat , lepszym i bezpieczniejszym wyborem bedzie jednak sól himalajska - różowa z Pakistanu. Zawiera najbogatszą zawartość 84 składników, których potrzebuje nasz organizm. Sól himalajska ma biało-różowy kolor, jest on zależny od koloru skały z której pochodzi. Im bardziej różowy kolor tym więcej żelaza znajduje się w danej soli.Sól himalajska nie jest produktem rafinowanym ani nie ma żadnych wzbogaceń chemicznych. Nie jest wybielana, dlatego jest numerem jeden jesli chodzi o sól.
Pozdrawiam,
Wiktoria Kreft
dietetyk kliniczny
www.sports-med.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy sól himalajska jest bardziej szkodliwa od zwykłej soli? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Właściwości soli z Himalajów – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dieta dla osoby z nadwagą – odpowiada Mgr Joanna Peplińska
artykuły
Sól kamienna - właściwości, rodzaje, zastosowanie i objawy nadmiaru
Sól kamienna to skała zbudowana z minerału zwanego
Mineralny diament z polskiej kopalni. Co zawiera sól kłodawska?
Choć wizualnie praktycznie niczym nie różni się od
Dodajesz do makaronu? Tak uwalniasz potencjalnie rakotwórcze związki
Włoska tradycja mówi, że woda, w której gotuje się