Czy w soli morskiej niejodowanej występuje wystarczająca ilość naturalnego jodu?

Dzien dobry. Niedawno zmieniłam zwykłą sól kuchenna jodowaną, na morską niejodowaną. Mam dwoje dzieci w wieku 3 lata i rok. Czy w soli morskiej niejodowanej występuje wystarczająca ilość naturalnego jodu? W internecie są sprzeczne informacje, a wiem jak niebezpieczny może być niedobór tego pierwiastka.
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Właściwości kwasów omega-3

Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie. Istotnych informacji nt. właściwości i zastosowaniu ich w medycynie udziela dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.

Witam,

Bardzo dobrze, że zmieniła Pani sól w kuchni. Sól morska jest dobrym wyborem, natomiast ze względu na zanieczyszczenia mórz metalami ciężkimi na przestrzeni lat , lepszym i bezpieczniejszym wyborem bedzie jednak sól himalajska - różowa z Pakistanu. Zawiera najbogatszą zawartość 84 składników, których potrzebuje nasz organizm. Sól himalajska ma biało-różowy kolor, jest on zależny od koloru skały z której pochodzi. Im bardziej różowy kolor tym więcej żelaza znajduje się w danej soli.Sól himalajska nie jest produktem rafinowanym ani nie ma żadnych wzbogaceń chemicznych. Nie jest wybielana, dlatego jest numerem jeden jesli chodzi o sól.

Pozdrawiam,
Wiktoria Kreft
dietetyk kliniczny
www.sports-med.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty