Dieta dla osoby z nadwagą

Witam, Mam 48 lat i problem z nadwagą. Od dwóch lat zmieniłam sposób zywienia. Jem w małaych porcjach 5 razy dziennie posiłki zróżnicowane zawierające warzywa, owoce, ciemne pieczywo,białko, niewielką ilość tłuszczu i cukru. Piję min. 1,5 l wody dziennie. Cwiczę 3 razy w tygodniu. Niestety moja waga spadła jedynie 3 kilogramy. Obecnie waże 76-77 kg przy wzroście 154cm (jestem osobą o grubej strukturze kości. Co muszę zrobić, aby schudnąć do wagi 67 kg? Gosia
KOBIETA, 48 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

W Pani przypadku największą uwagę należy skupić na nauce racjonalnego odżywiania. Poniżej przedstawiam najważniejsze zasady:

1.Starajmy się jadać posiłki o stałych porach. Dzięki temu unikniemy odkładaniu się tzw. „tłuszczyku”. Nasz organizm jest bardziej sprytny, niż zdajemy sobie z tego sprawę. Jeśli będziemy spożywać posiłki o różnych porach – to organizm będzie rozregulowany i nie będzie pamiętał kiedy jest pora posiłku. Skutkować to będzie magazynowaniem substancji zapasowych, a w efekcie przybranie na wadze będzie tylko kwestią czasu.
2.Ograniczmy sól i cukier, zwiększmy spożycie ziół – wprowadźmy do swojego menu aromatyczne zioła i przyprawy. Bazylia, tymianek, mięta, rozmaryn, oregano i wiele innych ziół nadaje potrawom inny smak i aromat. Eksperymentujmy. Po co solić wszystko, co jemy? Sól w nadmiernej ilości tylko szkodzi. Kupujmy zdrową sól nierafinowaną (różowa himalajska, morska, kamienna)
3.Ograniczmy spożycie czerwonego mięsa – zalecam spożywanie czerwonego mięsa maksimum 2razy w tygodniu, jednocześnie radzę by zrezygnować ze spożywania produktów wędzonych, konserwowanych czy peklowanych. Wieprzowinę i wołowinę zastąpmy chudym mięsem drobiowym, rybami morskimi lub owocami morza. Kupując wędliny zwróćmy uwagę na to, ile zawartości mięsa posiada.
4.Spożywajmy minimum dwie porcje owoców dziennie – owoce są źródłem niezastąpionych substancji zapobiegających rozwojowi wielu chorób. Dodatkowo wpływają korzystnie na stan skóry, opóźniają proces starzenia. Jeśli nie lubimy owoców spożywajmy je w urozmaiconej formie sorbetu, sałatki, musu czy koktajlu
5.Jedzmy minimum trzy porcje warzyw dziennie – są źródłem niezbędnego błonnika i antyoksydantów.
6.Unikajmy tłuszczów nasyconych – ich źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Tłuszcze nasycone i kwasy tłuszczowe typu trans są odpowiedzialne m.in. za powstawanie nowotworów. Unikajmy więc zbyt dużych ilości czerwonego mięsa, ciastek, wafelków, smalcu. Wzbogać swoją dietę w tłuszcze jedno- i wielonienasycone: oliwę, oleje roślinne, orzechy i ryby morskie (np. łososia, halibuta).
7.Zadbajmy o odpowiednią ilość płynów – zbyta mała ilość wypitej wody prowadzi do kumulowania toksyn w organizmie, spadku odporności, utrudnionego transportu składników odżywczych. Pijmy przynajmniej 1,5 litra wody dziennie. Włączmy do diety wodę mineralną, zieloną herbatę i świeże soki owocowe (najlepiej wyciskanych samodzielnie).
8.Ogranicz spożycie pełnotłustych produktów mlecznych i tłustych mięs. Wybierajmy produkty o zawartości tłuszczu 1,5-2,0 proc. Unikajmy spożycia produktów pełnotłustych, ale też całkowicie beztłuszczowych (mają mniej kalorii, ale praktycznie nie zawierają witamin i minerałów).
9.Bądź aktywny fizycznie – ćwicz przynajmniej 30 minut 2-3 x w tygodniu.
Jeżeli powyższe zasady nie pomogą w realizacji celu, warto skonsultować się ze specjalistą.


Pozdrawiam serdecznie

https://www.dietetykmedyczny.com

BYTÓW-KOŚCIERZYNA

0

Proszę nie ograniczać drastycznie tłuszczu, bo może się Pani nabawić problemów z woreczkiem żółciowym, a ponadto nie będzie Pani miała energii. Zastąpienie zapotrzebowania energetycznego węglowodanami może utrudniać chudnięcie. Ponadto proszę zwracać uwagę nie tylko na wagę ciała, ale również na obwody. Ćwicząc tj. budując tkankę mięśniową może Pani nie tracić na wadze, ale sylwetka będzie szczuplejsza.

pozdrawiam i zapraszam do przeczytania artykułów o mądrym odżywianiu na
www.miesowicz.fitdietetyk.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty