Dzień dobry,
W Pani przypadku największą uwagę należy skupić na nauce racjonalnego odżywiania. Poniżej przedstawiam najważniejsze zasady:
1.Starajmy się jadać posiłki o stałych porach. Dzięki temu unikniemy odkładaniu się tzw. „tłuszczyku”. Nasz organizm jest bardziej sprytny, niż zdajemy sobie z tego sprawę. Jeśli będziemy spożywać posiłki o różnych porach – to organizm będzie rozregulowany i nie będzie pamiętał kiedy jest pora posiłku. Skutkować to będzie magazynowaniem substancji zapasowych, a w efekcie przybranie na wadze będzie tylko kwestią czasu.
2.Ograniczmy sól i cukier, zwiększmy spożycie ziół – wprowadźmy do swojego menu aromatyczne zioła i przyprawy. Bazylia, tymianek, mięta, rozmaryn, oregano i wiele innych ziół nadaje potrawom inny smak i aromat. Eksperymentujmy. Po co solić wszystko, co jemy? Sól w nadmiernej ilości tylko szkodzi. Kupujmy zdrową sól nierafinowaną (różowa himalajska, morska, kamienna)
3.Ograniczmy spożycie czerwonego mięsa – zalecam spożywanie czerwonego mięsa maksimum 2razy w tygodniu, jednocześnie radzę by zrezygnować ze spożywania produktów wędzonych, konserwowanych czy peklowanych. Wieprzowinę i wołowinę zastąpmy chudym mięsem drobiowym, rybami morskimi lub owocami morza. Kupując wędliny zwróćmy uwagę na to, ile zawartości mięsa posiada.
4.Spożywajmy minimum dwie porcje owoców dziennie – owoce są źródłem niezastąpionych substancji zapobiegających rozwojowi wielu chorób. Dodatkowo wpływają korzystnie na stan skóry, opóźniają proces starzenia. Jeśli nie lubimy owoców spożywajmy je w urozmaiconej formie sorbetu, sałatki, musu czy koktajlu
5.Jedzmy minimum trzy porcje warzyw dziennie – są źródłem niezbędnego błonnika i antyoksydantów.
6.Unikajmy tłuszczów nasyconych – ich źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Tłuszcze nasycone i kwasy tłuszczowe typu trans są odpowiedzialne m.in. za powstawanie nowotworów. Unikajmy więc zbyt dużych ilości czerwonego mięsa, ciastek, wafelków, smalcu. Wzbogać swoją dietę w tłuszcze jedno- i wielonienasycone: oliwę, oleje roślinne, orzechy i ryby morskie (np. łososia, halibuta).
7.Zadbajmy o odpowiednią ilość płynów – zbyta mała ilość wypitej wody prowadzi do kumulowania toksyn w organizmie, spadku odporności, utrudnionego transportu składników odżywczych. Pijmy przynajmniej 1,5 litra wody dziennie. Włączmy do diety wodę mineralną, zieloną herbatę i świeże soki owocowe (najlepiej wyciskanych samodzielnie).
8.Ogranicz spożycie pełnotłustych produktów mlecznych i tłustych mięs. Wybierajmy produkty o zawartości tłuszczu 1,5-2,0 proc. Unikajmy spożycia produktów pełnotłustych, ale też całkowicie beztłuszczowych (mają mniej kalorii, ale praktycznie nie zawierają witamin i minerałów).
9.Bądź aktywny fizycznie – ćwicz przynajmniej 30 minut 2-3 x w tygodniu.
Jeżeli powyższe zasady nie pomogą w realizacji celu, warto skonsultować się ze specjalistą.
Pozdrawiam serdecznie
https://www.dietetykmedyczny.com
BYTÓW-KOŚCIERZYNA
Ćwiczenia i bieganie z pewnością pomogą w zrzuceniu kilogramów, ale także ukształtują sylwetkę. Najlepiej przygotowywać się do tego stopniowo poprzez wprowadzanie zmian wcześniej żeby organizm mógł się do nich przyzwyczaić. Do biegania na pewno trzeba się zaopatrzyć w odpowiednie obuwie żeby nie być narażonym na kontuzje. I należy pamiętać żeby znać swoje siły i się nie przetrenować, gdyż z tego nic dobrego nie wyniknie.
Dzień dobry!
Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.
Po wskazówki żywieniowe zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla osoby z nadwagą – odpowiada Mgr Joanna Peplińska
- Problemy z wagą u 37-latki – odpowiada Mgr Joanna Peplińska
- Co jeść, żeby zrzucić zbędne kilogramy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Problem ze zrzuceniem kilogramów – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Jak skutecznie zrzucić kilogramy przy pracy siedzącej? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Jak schudnąć 15 kilogramów? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak zrzucić kilogramy po ciąży? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Trudności z zrzuceniem kilogramów u 45-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta lub ćwiczenia odchudzające dla 28-latki, która chce zrzucić 10 kilogramów – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Jak się odżywiać, aby rozsądnie zrzucić 10 kg? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska