Dzień dobry. Sól morska jest bardziej wartościowa pod względem odżywczym niż sól kuchenna, gdyż jest nieoczyszczona i zawiera więcej minerałow. Jednak najzdrowsza jest różowa sól himalajska (zawiera mnóstwo prozdrowotnych minerałów) i to ją najbardziej polecam stosować. Jako słodzik można używać naturalnej stewii oraz od czasu do czasu niewielką ilość miodu. Natomiast syrop z agawy nie jest zalecany, jest to wręcz produkt szkodliwy dla wątroby (zawiera dużo fruktozy). Ponadto zalecenia znajdzie Pani w artykule: http://portal.abczdrowie.pl/dieta-watrobowa.
Pozdrawiam serdecznie
Mam za mało danych o chorobie żeby móc odpowiedzieć konkretnie , proszę zadać te pytania lekarzowi prowadzącemu , zż
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy sól himalajska jest bardziej szkodliwa od zwykłej soli? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy w soli morskiej niejodowanej występuje wystarczająca ilość naturalnego jodu? – odpowiada Wiktoria Kłos (Kreft)
- Czy dziecko może jeść codziennie ziemniaki? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Właściwości soli z Himalajów – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dieta przy nowotworze jelita grubego i cukrzycy – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Dieta na wzmocnienie odporności – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Czy w chorobie łuszczycy potrzebna jest dieta? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Powiększony brzuch po jedzeniu i piciu – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Spożywanie glutenu a poziom przeciwciał – odpowiada Dr n. med. Andrzej Sawicki