Dieta odgrywa istotną rolę. Powinna dostarczać wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, polega na zwiększeniu spożycia ryb morskich, takich jak: sardynka, łosoś, makrela, śledź, tuńczyk, a także olejów roślinnych (lniany, rzepakowy, sojowy, kukurydziany). Osoba chora powinna spożywać zielone warzywa w dużej ilości: szpinak, brokuły, sałata (zawierają kwas foliowy) inne warzywa, które pozytywnie wpływają na stan skóry: marchewka, dynia, seler.
Natomiast powinna unikać czerwonego mięsa, fasoli, grochu, produktów wywołujących produkcję histaminy (pomidory, jagody, truskawki, pomarańcze, ananasy), pokarmów odwadniających – kawa, alkohol, ostre potrawy. Cukier również znajduje się na liście pokarmów zakazanych.

Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/

0
Kamila Ziemann Dietetyka
60 poziom zaufania

Witam,
dzięki odpowiedniej diecie można mieć wpływ na wielkość objawów oraz ich wyciszenie. Przede wszystkim powinna to być dieta zbilansowana, urozmaicona, opierająca się głównie na produktach naturalnych, nieprzetworzonych. Świeże warzywa i owoce, produkty bogate w kwas foliowy (zielone warzywa), jaja, orzechy, ryby morskie (sardynka, łosoś,
makrela, tuńczyk). Cukier należy do produktów zakazanych, podobnie jak m.in.czerwone mięso, fasolka, groch, produkty które wywołują produkcję histaminy (pomidory, jagody, truskawki, pomarańcze). Metoda prób i wykluczania pojedynczych podejrzanych składników żywności na które niekorzystnie reaguje organizm jest w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem.


Pozdrawiam
Kamila Ziemann
www.efektcentrum.pl

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Dzień dobry!
Zalecania żywieniowe dla osób dotkniętych łuszczyca nie są jednoznacznie ustalone ustalone - do sposobu odżywiania zawsze należy podchodzić indywidualnie. Jednakże wiele danych wskazuje na to, że zmiany nawyków żywieniowych polegające na zastosowaniu wzrostu podaży kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 (EPA i DHA) i diety bogatej w świeże warzywa i owoce są korzystne i poprawiają przebieg kliniczny tej dermatozy oraz mogą się przyczynić do obniżenia ryzyka powikłań sercowo-naczyniowych u tych chorych. Główne założenia dietoterapii:
• Redukcja kaloryczności diety u osób z nadwagą lub otyłością
• Zwiększenie podaży kwasów tłuszczowych omega-3 - warto rozważyć suplementację kapsułkami tranu
• Zwiększenie udziału warzyw i owoców w diecie
• Odpowiednia witamin A, D, E oraz cynku i selenu
• Unikanie żywności wysoko przetworzonej, potraw ciężkostrawnych i alkoholu
• Ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów łatwo przyswajalnych (cukru dodanego, białej mąki) i nadmiernego spożycia soli kuchennej
• Indywidualizacja diety: wyeliminowanie pokarmów alergizujących, źle tolerowanych, zaostrzających chorobę
• Wskazane jest przyjmować dużej ilości płynów (1,5l/d) - nawilżona skóra jest elastyczna i bardziej odporna na powstawanie stanów zapalnych.
• Posiłki powinny być lekkostrawne
• U chorych leczonych Cyklosporyną niezmiernie istotne jest ograniczenie spożycia soli kuchennej
• Zmiana stylu życia: zwiększenie wysiłku fizycznego –, zmniejszenie napięcia psychicznego i stresu.
• Pewne produkty potęgują objawy łuszczycy u jednych osób, u innych zaś, nie wywołując żadnych dolegliwości:
• - pokarmy często nasilające objawy łuszczycy: alkohol, kawa, czekolada i inne słodycze, ostre przyprawy, tłuste potrawy, sery żółte i pleśniowe, żywność wysoko przetworzona.
• - pokarmy z dużą zawartością histaminy lub wyzwalające histaminę (nasilenie świądu skóry): wołowina, cielęcina, sucha kiełbasa, wątroba wieprzowa, sery żółte i pleśniowe, jaja, pomidory, szpinak, kiszona kapusta, jagody, truskawki, kakao, owoce cytrusowe, ananasy.
Tauryna wchodząca w skład napojów energetyzujących oraz tryptofan będący składnikiem środków wspomagających odchudzanie u chorych mogą powodować zapalenia skórne, dlatego należy wykazywać szczególną ostrożność w stosowaniu takich preparatów.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Czy dieta może wspomagać leczenie? Które choroby wymagają ścisłej diety?
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/czy-dieta-moze-wspomagac-leczenie-ktore-choroby-wymagaja-scislej-diety.html

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty