Zapytaj lekarza

7 4 2 , 0 4 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co na otyłość brzuszną?

Otyłość brzuszna niesie bardzo negatywne konsekwencje dla zdrowia. Jest to nie tylko problem medyczny, ale także ekonomiczny i społeczny. Prof. Wojciech Drygas informuje, o czym należy pamiętać, podczas walki z tą chorobą.

Roma Wojtewicz Dietetyk, Poznań
77 poziom zaufania

Witam
Przede wszystkim wskazane jest unikanie gotowych produktów spożywczych –zarówno przekąsek jak i głównych posiłków. Zawierają one zdecydowanie za dużo cukrów, szkodliwych tłuszczów i soli. Dieta bogata w cukry proste, powoduje dużą produkcję insuliny oraz insulinopodobnego czynnika wzrostu - IGF, oba te związki mogą pobudzać wzrost raka prostaty. Produkty gotowe są również, w porównaniu ze świeżą żywnością, pozbawione składników odżywczych.

Zalecane jest także aby spożywać 3 porcje warzyw z rodziny krzyżowych w tygodniu.
Warzywa krzyżowe są bogate w dwa związki fitoaktywne: glukozynolaty i izotiocyjaniny ,które są pomocne w deaktywacji kancerogennych substancji. Badania sugerują , że we wczesnych stadiach choroby zjadanie tych warzyw może mieć znaczenie ochronne.

Zalecane jest codziennie spożycie łyżeczki siemienia lnianego.
Badania wykazały ,że dieta niskotłuszczowa, wzbogacona w mielone siemię lniane może spowolnić wzrost raka prostaty. Łyżeczka mielonego siemienia lnianego dostarcza 3 gramy błonnika oraz sporą dawkę kwasów omega-3, fitoestrogenów a także inne związki fitoaktywne.
Wskazane jest także regularne spożycie ryb.Kwasy omega-3, zawarte w tłustych rybach, pomagają zahamować rozwój raka. Odgrywają one podstawową rolę w produkcji związków o właściwościach przeciwzapalnych. Zwiększenie dawek omega-3 i zmniejszenie omega-6 może w znaczący sposób obniżyć ryzyko zapaleń, schorzeń układu krążenia i raka. Szczególnie wskazane jest spożycie takich ryb jak: łosoś, makrela i pstrąg.
Cenne w diecie są również w czerwone warzywa i owoce. Zawarty w nich likopen (zwłaszcza w pomidorach)ma korzystny wpływ na zdrowie. Szczególnie bogate w likopen są potrawy z gotowanych i duszonych pomidorów-rozbijanie komórek pod wpływem wysokiej temperatury umożliwia lepszą ekstrakcję tego związku .Przyswajalność likopenu podnoszą również tłuszcze, dlatego duszenie pomidorów w oliwie maksymalizuje jego ilość możliwą do przyswojenia. Likopen znajduje swoje zastosowanie w walce z rakiem prostaty, ponieważ bezpośrednio zakłóca sygnał androgenów-hormonów często zaangażowanych w przerost tkanki tego gruczołu.
Należy natomiast zmniejszamy spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych.
Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w produktach zwierzęcych mogą sprzyjać rozwojowi raka prostaty. Dlatego szczególną uwagę należy zwracać na czerwone mięso oraz wysoktłuszczowe produkty mleczne. Kwasy te zawarte są także w utwardzanych tłuszczach (twarde margaryny) oraz w produktach zawierających olej kokosowy.

Mężczyźni, u których stężenie selenu w surowicy krwi jest podwyższone, mają o 48% niższe ryzyko rozwoju zaawansowanej formy raka prostaty niż ci z niższym. Badacze sugerują, że selen może spowalniać wzrost guza, ponieważ pomaga komórkom nowotworowym w samodestrukcji.
Najlepszym źródłem pokarmowym selenu są: owoce morza, chude mięso, jaja, produkty pełnoziarniste, orzechy brazylijskie, warzywa strączkowe.

Sugeruje się także zwiększenie spożycia czosnku i cebuli. Składniki fitochemiczne czosnku zapobiegają powstaniu nitrozoamin wchodzących w związki z DNA ,i tym samym obniżają ryzyko mutacji . Zawarte w czosnku i cebuli oddziałują również na procesy aktywacji i detoksykacji substancji zewnętrznych o potencjale kancerogennym. Oprócz bezpośredniego oddziaływania na substancje mogą też atakować komórki guza i niszczyć je w procesie apoptozy .

Zasobne w antyoksydanty są również owoce miękkie - są one bogatym źródłem polifenoli o potencjale antynowotworowym : kwasu elagowego ,antocyjanidyny i proantocyjanidyn. Borówki i inne jagody można jeść przez cały rok także w postaci mrożonek.
pozdrawiam

0
Ewa Kozłowska Dietetyk, Warszawa
82 poziom zaufania

Polecam publikację Instytutu Żywności i Żywienia poradnik dla pacjentów " Żywienie chorych z nowotworami" oraz "Nowotwory złośliwe", on-line trudno jest udzielić tak wyczerpującej odpowiedzi.
Duże znaczenie będzie miało czy mamy do czynienie z nowotworem łagodnym czy złośliwym, chociaż stwierdzenie rak świadczy o złośliwości.

Dietetyk z ponad 20-letnim stażem. Kierownik Poradni Dietetycznej w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy