Witamy serdecznie!
Dieta antynowotworowa jest typowa dla mieszkańców obszaru Morza Śródziemnego. Dieta taka powinna składać się głównie z produktów zbożowych pełnoziarnistych, warzyw (także strączkowych) i owoców, olejów roślinnych i oliwy z oliwek. Nie powinno w niej zabraknąć czosnku, ziół i przypraw. Mięso i jaja powinny stanowić tylko dodatek, a nie główne składniki posiłku.
Szczególnie wartościowym produktem w profilaktyce nowotworów jest zielona herbata. Jest ona nie tylko doskonałym przeciwutleniaczem (zwalcza wolne rodniki, niszczące błony śluzowe), ale dzięki obecności w niej związków katechinowych (należących do polifenoli) ogranicza rozwój nowych naczyń krwionośnych, co jest potrzebne dla nowotworu do wzrostu i przerzutów. Aby z zielonej herbaty uwolniły się katechiny, najlepiej parzyć ją 10min.
Warzywa i owoce bogate w karotenoidy – marchew, dynia, cukinia, morele, buraki, pomidory oraz pozostałe o zabarwieniu czerwonym, pomarańczowym czy żółtopomarańczowym – wykazują właściwości silnie przeciwutleniające (antyksydacyjne). Ponadto są źródłem witaminy A i likopenu, skutecznych w ograniczeniu wzrostu komórek niektórych rodzajów raka. Likopen zawarty jest także w ziemniakach. Oliwa z oliwek będzie zwiększała jego przyswajanie.
Warzywa kapustne – brukselka, kapusta, brokuły, kalafior – dzięki obecności indoli i sulforafanu ułatwiają obumieranie komórek nowotworowych i uniemożliwiają przekształcanie się zarodkowym komórkom nowotworowym przekształcania się w złośliwe. Sulforafan pomoże odtruwać substancje kancerogenne. Brukselka i kapusta tracą te właściwości podczas gotowania, dlatego należy spożywać je na surowo (np. sok z kapusty) lub dusić pod przykryciem z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek.
Jedz dużo czosnku, cebuli, szalotki, pora oraz szczypiorku! Zwłaszcza czosnek zawiera dużo związków siarki zmniejszających kancerogenne działanie nitrozoamin. Ponadto sprzyjają obumieraniu komórek niektórych nowotworów.
Soja, a właściwie izoflawony w niej zawarte blokują stymulację komórek nowotworowych przez estrogeny i testosteron (hormony płciowe). Zmniejsza ryzyko wystąpienia zwłaszcza raka piersi. Owoce jagodowe – truskawki, maliny, jagody, borówki – są bogatym źródłem przeciwutleniających polifenoli. Działają one stymulująco na mechanizmy eliminacji substancji rakotwórczych. Warzywa i owoce obok produktów pełnoziarnistych stanowią również doskonałe źródło błonnika pokarmowego.
Spożywaj jogurty i fermentowane produkty mleczne. Obecne w nich bakterie probiotyczne, nie tylko wspomagają trawienie, ale także wstrzymują wzrost komórek raka okrężnicy oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu okrężnicy. Dzieje się tak przez ograniczenie kontaktu ścian jelita z kancerogennymi substancjami obecnych w pokarmach.
Zioła takie jak rozmaryn, oregano, tymianek, bazylia i mięta bogate w olejki terpenowe ograniczają rozrost komórek nowotworowych oraz blokują działanie enzymów, których potrzebują one do zaatakowania sąsiednich tkanek. Nie zapominaj także o kurkumie i curry oraz imbirze, silnym środku przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym.
Kwasy tłuszczowe omega- 3 obecne w tłustych rybach (makrele, sardynki, łosoś) czy siemieniu lnianym, oleju lnianym, sojowym, rzepakowym, oliwie z oliwek, wykazują działanie przeciwzapalne, ograniczają także rozprzestrzenianie się wielu rodzajów raka (płuc, piersi, okrężnicy, prostaty).