Witam. Dietę którą zaleca się ma na celu przede wszystkim wyeliminowanie składników menu, które mogłyby doprowadzić do silniejszego podrażnienia skóry. Leczenie łuszczycy wymaga terapii indywidualnej, bowiem to co dla jednej osoby okaże się pokarmem obojętnym, u drugiej może spowodować nasilenie objawów.Zaleca się , się dieta u chorych na łuszczycę była odpowiednio zbilansowana. Przestrzegać należy zasad zdrowego odżywiania, w meni ograniczyć należy źródła nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.Okazuje się ze łuszczyca powodować może szereg niedoborów składników odżywczych w organizmie. Dlatego ważne jest , aby jadłospis był bogaty w białko pochodzenia zwierzęcego.
Pozdrawiam
Witam serdecznie,
z mojego stanu wiedzy - nie ma stworzonych wskazań, co do produktów zabronionych, czy wskazanych w łuszczycy. Natomiast na odbudowę skóry na pewno korzystnie wpływają: odpowiedni stan nawodnienia organizmu (co najmniej 2l płynów dziennie - woda lub herbaty bez dodatku cukru), jak również kwasy tłuszczowe nienasycone, które pochodzą z ryb morskich, nasion i orzechów (siemię lniane, orzechy włoskie, słonecznik, pestki dyni itp.) Warto do diety włączyć również źródła cynku i witamin z grupy B.
Na ten temat więcej informacji znajdzie Pani w artykule:
http://poznan.mojdietetyk.pl/artykuly/jak-poprawic-stan-cery-za-pomoca-diety.html
Monika Frank
http://poznan.mojdietetyk.pl/
Witam
chorując na łuszczycę należy stosować koniecznie odpowiednią dietę. Mówię to jako specjalista, który na co dzień w swojej praktyce zawodowej ma bardzo częsty kontakt
z osobami chorymi na łuszczycę. Współpracuje bowiem już od paru lat z Dolnośląskim Stowarzyszeniem Osób Chorych na Łuszczycę. Polecam odwiedziny mojej strony www.dieta.eko.org.pl, na której znajduje się m.in. film z mojego wykładu na temat diety i stylu życia w łuszczycy. Poza tym polecam także przeczytanie artykułów na temat nietolerancji pokarmowej, która również może w bardzo istotnym stopniu wpływać na przebieg choroby.
miłego dnia
Agnieszka Biernat
Gdy chorujemy na łuszczycę koniecznie musimy zadbać o prawidłową wagę ciała-pacjenci z nadwagą mają zdecydowanie gorsze wyniki leczenia łuszczycy!W jadłospisie osoby chorującej na łuszczycę powinny zostać zdecydowanie ograniczone źródła nasyconych kwasów tłuszczowych, typu pełnotłusty nabiał, tłuste mięso i wędliny,podroby, smalec. Równowagę w dostawie tłuszczy do organizmu powinny zapewnić tłuszcze nienasycone występujące w rybach oraz produktach roślinnych. Badania udowadniają szczególną rolę w wspomaganiu terapii łuszczycy właśnie kwasom omega-3. Warto więc zadbać , aby przynajmniej 2-3 razy w tygodniu na naszym talerzu pojawiła się porcja ryby, owoców morza. Aby nie stracić tych cennych składników nie smażmy ryb na głębokim tłuszczu w ogromnej ilości panierki, lepiej dla naszego zdrowia i kondycji skóry wpłynie porcja ryby grillowanej , duszonej z warzywami czy gotowanej. Do sałatek, surówek polecane jest używanie obfitujących w nienasycone kwasy tłuszczowe olejów typu- olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek. Dieta powinna także dostarczać pełnowartościowego białka , które stanowi idealny i niezastąpiony materiał budulcowy dla regenerujących się warstw skóry.Szczególnie istotną rolę w poprawie efektów leczenia wykazuje np.: kwas foliowy, żelazo, magnez, cynk, witamina B6, A, C, E, D.
Wyeliminować/ograniczyć w diecie należy:
cytrusy;
ostre przyprawy;
alkohol; konserwy;
produkty wysoko przetworzone;
kofeina, a zatem kawa i napoje energetyczne z dodatkiem kofeiny;
gluten; czekolada;
kakao; napoje i produkty z dużą zawartością cukru.
Ważna jest dieta:
bogata w witaminę B2 (znajduje się w brukwi, cebuli surowej, grochach, kapustach, marchwi surowej, świeżych ogórkach, czarnych jagodach, cytrynie ze skórką, jabłkach, jeżynach, morelach suszonych, pomarańczach, poziomkach, śliwkach, wiśniach, winogronach białych, truskawkach, w pieczywie pszennym, razowym, w baraninie, cielęcinie, świeżych rybach morskich, w tranie, jajku surowym, drożdżach i miodzie)
Zaleca się dietę z ograniczeniem, łuszczy nasyconych i dietę hipolipemiczną (obniżającą poziom cholesterolu).
W diecie ważne jest białko pochodzenia zwierzęcego a także żelazo i kwas foliowy.
Zbilansowanie takiej diety bywa zwykle dość kłopotliwe dla Pacjenta, dlatego warto by oddać się w ręce zaufanego specjalisty
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odpowiednia dieta przy łuszczycy – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Jakie tłuszcze stosować w diecie u osoby chorej na miażdżycę? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Skutki braku ryb w diecie – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Jaką dietę stosować przy łuszczycy? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jaka dieta przy łuszczycy? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Czy trzeba stosować dietę przed planowaniem ciąży? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy w chorobie łuszczycy potrzebna jest dieta? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jaką dietę należy stosować u osoby chorej na parkinsona? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta niskotłuszczowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy warto brać kwas omega-3 w kapsułkach przy depresji? – odpowiada Paulina Witek