proponuję zapoznać się z poniższym artykułem:
https://portal.abczdrowie.pl/6-popularnych-mitow-o-luszczycy/7
Dzień dobry!
Łuszczyca jest chorobą przewlekłą, stanem zapalnym skóry. Przyczyna tej choroby nie została do końca poznana, wpływają na jej wystąpienie i przebieg zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. W licznych badaniach udowodniono, że nadmierna masa ciała zwiększa ryzyko wystąpienia łuszczycy. Wykazano także, że u osób otyłych łuszczyca ma cięższy przebieg kliniczny, niż u osób z prawidłową masą ciała. Aby objawy choroby były łagodniejsze zaleca się zmniejszenie masy ciała do prawidłowej (jeśli jest zwiększona). Dieta w łuszczycy nie jest jednoznacznie określona. Warto przyjrzeć się składowi kwasów tłuszczowych w naszej diecie. Kwasy omega-6 dostarczają czynników o charakterze prozapalnym, natomiast rodzina kwasów omega-3 jest źródłem związków o przeciwstawnym działaniu. Należy wprowadzić do diety źródła kwasów z drugiej rodziny, np. ryby, orzechy, olej rzepakowy, pestki dyni. Warto także spożywać pokarmy zawierające witaminę E, która ma działanie przeciwutleniające, np. ziarna zbóż, migdały, orzechy laskowe, olej słonecznikowy lub z pestek winogron. Do pokarmów, które zawierają inne związki przeciwutleniające zaliczamy np. owoce dzikiej róży, żurawina, owoce i warzywa.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306
Warto również przeczytać:
Czas na orzechy!
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/czas-na-orzechy.html?c=9c=9
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy chorując na łuszczycę należy stosować jakąś dietę? – odpowiada Mgr Monika Konieczna
- Jaką dietę stosować podczas łuszczycy? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaką dietę stosować przy wysokim cholesterolu? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Jaką stosować dietę przy Helicobacter pyroli? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jaka dieta przy łuszczycy? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Jaką dietę stosować przy insulinooporności i PCOS? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaką dietę stosować, aby zwiększyć poziom dopaminy? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Czy w chorobie łuszczycy potrzebna jest dieta? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jaką dietę stosować aby przytyć? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak wygląda dieta przeciwzapalna? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
artykuły
Kwasy omega 6 - źródła, właściwości i działanie, niedobór i nadmiar
Kwasy omega 6 należą do niezbędnych nienasyconych
Kwas linolowy — zastosowanie i właściwości
Kwas linolowy to organiczny związek chemiczny z gr
Zdrowe tłuszcze - źródła, funkcje i zapotrzebowanie
Zdrowe tłuszcze są niezwykle ważnym elementem diet