Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Dzień dobry!
Łuszczyca jest chorobą przewlekłą, stanem zapalnym skóry. Przyczyna tej choroby nie została do końca poznana, wpływają na jej wystąpienie i przebieg zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. W licznych badaniach udowodniono, że nadmierna masa ciała zwiększa ryzyko wystąpienia łuszczycy. Wykazano także, że u osób otyłych łuszczyca ma cięższy przebieg kliniczny, niż u osób z prawidłową masą ciała. Aby objawy choroby były łagodniejsze zaleca się zmniejszenie masy ciała do prawidłowej (jeśli jest zwiększona). Dieta w łuszczycy nie jest jednoznacznie określona. Warto przyjrzeć się składowi kwasów tłuszczowych w naszej diecie. Kwasy omega-6 dostarczają czynników o charakterze prozapalnym, natomiast rodzina kwasów omega-3 jest źródłem związków o przeciwstawnym działaniu. Należy wprowadzić do diety źródła kwasów z drugiej rodziny, np. ryby, orzechy, olej rzepakowy, pestki dyni. Warto także spożywać pokarmy zawierające witaminę E, która ma działanie przeciwutleniające, np. ziarna zbóż, migdały, orzechy laskowe, olej słonecznikowy lub z pestek winogron. Do pokarmów, które zawierają inne związki przeciwutleniające zaliczamy np. owoce dzikiej róży, żurawina, owoce i warzywa.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
 
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Czas na orzechy!
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/czas-na-orzechy.html?c=9c=9

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty